Kommission vill söka Estonia-offer

Publicerad
Uppdaterad
Härvan efter Estoniakatastrofen fortsätter.
Nu vill en estländsk kommission att man söker efter personer som kan ha överlevt haveriet - men som beskrivits som försvunna.
Det estländska parlamentets kommission tillsattes i maj förra året efter avslöjandena i Sverige om att svenska försvaret fraktat militärt materiel på Estonia minst två gånger innan färjan förliste. I dag offentliggjorde kommissionen sin rapport. Huvudfrågan har varit om några estländska myndigheter och personer medverkade i transporterna. I sin jakt på svaret om vad som egentligen hände septembernatten 1994, efterlyser rapportförfattarna bland annat att man fortsätter söka efter personer som tidigare beskrivits som försvunna. Uppgifter i Estland talar om att det finns överlevare som ännu inte hörts.

Ha väsentlig information

I rapporten framhålls att dessa i så fall kan ha väsentlig information om olyckan. Estland måste även få tillgång till all information som svenska regeringen och svenska myndigheter har kring Estonia, står det i rapporten enligt vad TT erfar. Kommissionen pekar särskilt på att det saknas uppgifter kring de officiella dykningarna vid vraket. Man vill att dykarnas tystnadsplikt ska hävas, och man vill ha tillgång till alla relevanta dokument och videofilmer från dykoperationerna.

Frigöra dykarna från tystnadsplikt

Kommissionen skriver i sin rapport att den fått motstridig information i Sverige om möjligheten att frigöra dykarna från deras tystnadsplikt. Mona Sahlin har sagt att det troligen inte går att lösa de aktuella personerna från tystnadsplikten. Den förre chefen för den militära underrättelsetjänsten, Erik Rossander, har däremot hävdat att bara regeringen kan göra det och att den svenska regeringen gjort så i andra fall.

Få tillgång till material

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) lovar att de estniska myndigheterna ska få tillgång till allt material om Estonia som finns hos svenska myndigheter. - Vi har varken anledning eller ambition att hemlighålla någon information för estländarna. De bjuder på den information de har och vi erbjuder den information vi har. Det ska inte förekomma något hemlighetsmakeri, säger han till TT. De estländska utredarna vill också att de dykare som var nere vid Estonia för Sjöfartsverkets räkning ska befrias från den tystnadsplikt de hänvisat till de senaste åren. Enligt Mikael Odenberg är det inte en fråga för regeringen, men han ser det inte som ett problem. - Den tystnadsplikten reglerades i avtalet mellan det norska dykföretaget och Sjöfartsverket. Jag har inga som helst invändningar mot att den paragrafen hävs, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag