Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer inte kunna stoppa spridningen”

Norges Tegnell om omikron: "Vi har största utbrottet i världen utöver Sydafrika”.
Tine Ravlo, smittskyddsläkare i Norge.
Foto: Ole Berg-Rusten / TT NYHETSBYRÅN
Louise Restaurant och Bar i Oslo där ett julbord där 120 personer nu bekräftats smittade.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Vi kan nog inte stoppa spridningen helt”.
Foto: Henrik isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen kring julbordet i Oslo där omikron spreds stiger – trots försök att begränsa den. 

Alla nära kontakter till de smittade är nu satta i karantän, men smittskyddsläkaren Tine Ravlo tror inte att spridningen går att stoppa. 

– Vi jobbar nu med att bromsa smittspridningen, säger hon till VG

Över 120 personer är nu bekräftat smittade efter det julbord som fick världens blickar att dras till Norge. På en restaurang i Oslo bjöd i fredags förra veckan energiföretaget Scatec omkring 70 av sina anställda på julbord. Med på julbordet fanns en anställd som bara ett par dagar tidigare hade kommit hem från en affärsresa till Sydafrika.  

Den personen hade testat negativt för corona, men visade sig ändå bära på viruset och mer specifikt på omikron-varianten. 

Alla Scatecs anställda ska ha varit vaccinerade men företagets personalfest blandades under kvällen ut med andra gäster på restaurangen. Totalt har 120 personer nu bekräftats smittade. 

Inte stoppa spridningen helt

Tretton har hittills bekräftats bära på den nya omikronvarianten men de initiala testerna visar att omkring hälften av de 120 blivit smittade med omikron. 

Det är inte realistiskt att sätta stopp för utbrottet helt, enligt smittskyddsläkaren Tine Ravlo.

– Vi kan nog inte stoppa spridningen helt, vi jobbar på att bromsa spridningen. Vi måste följa lagen. Det ger oss möjlighet att sätta nära kontakter i karantän och skyldighet att testa andra närkontakter. Vi sätter alla som vi har möjlighet att göra i karantän, säger Ravlo till VG.

Eftersom att utbrottet från restaurangen i Oslo har vuxit i omfattning och myndigheterna gör bedömningen att det finns en klar risk för ytterligare smittspridning har samtliga anställda och gäster som var på restaurangen satts i karantän.

Oslo kommun vill att alla som var på restaurangen den 26 november efter klockan 18:00, och som inte redan fått uppföljning att kontakta kommunen.

Efter beskedet har restaurang Louise, där julbordet hölls, behövt stänga igen. 

– Det motsvarar i stort sett allt vi har som kökspersonal, bartenders och servitörer. För oss blir detta så omfattande att vi inte längre har möjlighet att hålla öppet idag. Det har varit en extremt svår situation, säger chefen Markus Gjelseth till VG.


Svenska professorn: ”Omikron kommer ta över och dominera”

Niklas Arnberg om spridningen av nya coronavarianten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.