Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kommer gå
vidare i livet"

Läkarstudenten Elias Vecalius, 26, och psykologstudenten Parastou Namdar Faiz Abadi, 23, döms till tio års fängelse vardera för människorov. Den så kallade fångvaktaren Magnus Dahlskog, 26, döms till sex års fängelse för människorov. Foto: Polisen

Drygt ett halvår efter den traumatiska kidnappningen kämpar den 25-årige studenten för att komma tillbaka till ett normalt liv.

I dag dömdes de tre kidnapparna i Svea hovrätt - och 25-åringen slipper därmed troligen fler rättegångar.

- Han kommer att gå vidare i livet, men det här kommer han att leva med hela sitt liv, säger hans målsägarbiträde Ylva Orrenius.

Den 25-årige miljonärssonen har haft ett mardrömslikt halvår sedan han kidnappades i Uppsala den 28 december förra året. Då drogades han med hjälp av sömnmedel i en köttfärspaj och fördes bort från sin lägenhet i Uppsala.

Under en vecka hölls han sedan fången i en iskall källare i ett ödehus i Västerbotten tills han fritogs den 4 januari.

Dom i hovrätten

Under våren har den 25-årige studenten gått igenom två rättegångar, först i Uppsala tingsrätt och sedan i Svea hovrätt.

- Det har varit jobbigt för honom att ha det här över sig hela tiden. Han har mått väldigt dåligt av det. Men han har försökt gå vidare i sitt liv, säger Ylva Orrenius.

På fredagen kom domen från hovrätten som innebär att läkarstudenten Elias Vecalius, 26, och psykologstudenten Parastou Namdar Faiz Abadi, 23, döms till tio års fängelse vardera för människorov. Den så kallade fångvaktaren Magnus Dahlskog, 26, döms till sex års fängelse för människorov.

- (NN) är bara glad att han förhoppningsvis kan gå vidare i livet och släppa den här delen. Vi bedömer nämligen att de inte kan få prövningstillstånd i högsta domstolen, säger Ylva Orrenius.

Gifte sig i somras

Hon fortsätter:

- Annars tycker jag att det var en riktig dom. De lämnade ju elefantspår efter sig så det har varit ovanligt bra bevisläge. Jag tycker att det var ett så pass allvarligt brott att straffvärdet skulle vara högre än vad Uppsala tingsrätt gav. Jag tycker att det var rätt att de fick tio år.

Under rättegången i Uppsala tingsrätt berättade miljonärssonen om sin dödsångest under kidnappningen och om den tuffa tiden efteråt.

- Jag upptäcker hur mycket mitt vanliga liv har påverkats. Jag får ju raseriutbrott. Jag vill ju vara en öppen person, men det styr jag inte över nu. Det här är något jag får leva med, sa han.

Samtidigt som Uppsalastudenten har bearbetat kidnappningen har han fortsatt med sina studier och tidigare i somras gifte han sig med sin flickvän.

- Han kommer att gå vidare i livet men det här kommer han att leva med hela sitt liv, säger Ylva Orrenius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!