Kommer en ny generation Skugge och Schulman?

Skribenterna Linda Skugge, Alex Schulman och Jan Guillou.
Linda Skugge.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Guillou.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Alex Schulman.
Foto: OLLE SPORRONG/EXPRESSEN/TT

Få har undgått vilka som skrivit veckans mest omtalade texter.

Det är Jan Guillou i Aftonbladet. Det är Linda Skugge i Expressen. Och det är Alex Schulman, nyligen rekryterad till Dagens Nyheter. Tre ärkeproffs vars texter man skulle känna igen om de så publicerades helt utan byline. Det är få skribenter som man har en sådan relation till. Man kan deras käpphästar, deras stilistik och temperament. Man följer dem för att roas eller oroas, förvånas eller förfasas. 

Jag vill aldrig sluta läsa Guillou, Skugge och Schulman. Jag hoppas att de håller på tills de inte orkar använda ett tangentbord längre (eller i Guillous fall, skrivmaskinen). Men kanske håller ”den stora tidningsskribenten” som genre på att tunnas ut? 

Författaren och kulturkritikern Hynek Pallas har en relevant spaning i sin ironiska tweet häromdagen: ”Det är maj 2021 och folk är sura på Skugge och Schulman. Tur att Mediesverige är så bra på att utveckla sig och förändras.” 

Naturligtvis publiceras det ständigt nya skickliga skribenter, men jag befarar att de kommer ha svårt att bli lika kända som tidigare generationers kolumnister. Och då menar jag så välkända att hela Sverige kan relatera till dem. Det gör det nästan omöjligt för pennorna från DN och Svenska Dagbladet – om de inte också gjort sig ett namn i public service, kvällstidning eller via ett utåtriktat författarskap.

De spetsiga texterna som ser ut att vara nonchalant författade i en handvändning rymmer den allra svåraste stilistiken.

Dagens massiva medieutbud har gjort det mycket svårare att tränga igenom bruset. Konkurrensen om uppmärksamheten är brutal. Det myllrar av namn i alla möjliga kanaler, ett fenomen som eskalerade för bara drygt tio år sedan. En profil i dag kan vara enorm i en målgrupp – och helt okänd i en annan. Offentligheten sväller och fragmentiseras, och därmed blir det också svårare att etableras som bylinen ”alla” förhåller sig till. 

Möjligen är tålamodet på mediehusen också kortare nuförtiden. Nya pressmeddelanden ska ut, heta namn och satsningar kommuniceras för att visa att utvecklingen aldrig står still. Trotjänarna tillåts bli färre.

Men en förklaring ligger förmodligen också i att unga personer med en vilja att uttrycka sig numera gärna söker sig till en värld av podcastar och aktivism i sociala medier, snarare än ut på tidningsbarrikaderna. Att vecka efter vecka ägna sig åt det slitsamma uppdraget att inför en brokig miljonpublik sätta sig själv på spel, nagelfaras mening för mening, kanske inte är höjden av mediedröm längre? Varför utsätta sig för hat och hot, när man kan ha tryggare rum på andra plattformar? 

Att skriva med den pregnans och slagfärdighet som de mest framgångsrika kolumnisterna gör är dessutom svårt. Otroligt svårt. Det kräver övning och uthållighet, precis som i vilken elitverksamhet som helst. De spetsiga texterna som ser ut att vara nonchalant författade i en handvändning rymmer den allra svåraste stilistiken. Expressens kolumnist Cecilia Hagen, som nyligen fyllde 75 år, är en mästare i genren. Så har hon också tränat i ett helt liv.


Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen. Mediekolumnen skrivs varje vecka av henne eller redaktionschef Magnus Alselind.

Hetaste från medieveckan i podden ”Lägg ut”!

https://embed.radioplay.io?id=84504&country_iso=se

Knarkfabriken, karaktärsmordet på Leif GW Persson och Ekot-skandalen. ”Lägg ut” tar upp det hetaste från medieveckan och förklarar journalistiken. Med kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Gästas av Sofie Löwenmark på Doku.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.