robert Gustafsson befann sig på samma föreställning och blev därför vittne i utredningen. Han såg "walkie-talkie män i alla hörn". "Jag fick en overklighetskänsla", säger han. Foto: Christian Örnberg
robert Gustafsson befann sig på samma föreställning och blev därför vittne i utredningen. Han såg "walkie-talkie män i alla hörn". "Jag fick en overklighetskänsla", säger han. Foto: Christian Örnberg

Komikern tror på polisspåret

Publicerad
Uppdaterad
Robert Gustafsson förhördes i Palmeutredningen.
Skådespelaren berättar i en intervju med Ulf Elfving hur han såg en mystisk bil och walkie-talkiemän:
- Det där med polisspåret ligger väldigt nära i min bok, säger Robert Gustafsson.
Den 28 februari 1986 gick Robert Gustafsson på bio med sin teaterklass och såg ”Bröderna Mozart” på Grand – och blev därför vittne i Palmeutredningen.
– Jag minns att på vägen ut så petade jag honom på armen och tittade bort sedan. Och så skröt jag för de andra att jag petat på Palme, säger Robert Gustafsson i ”Ulf Elfving möter...”
På natten fick han höra att statsministern hade mördats kort efter biobesöket.

Såg ”walkie-talkie” män

– Jag fick en overklighetskänsla. Sedan började jag minnas saker jag sett och noterat, som den där mannen i cowboyhatt och den här konstiga Audin med tonade rutor, säger Robert Gustafsson i radiointervjun.
Skådespelaren såg också walkie-talkiemän ”som stod
i alla hörn” – och blev konfunderad när han fick veta att Palme inte haft livvakter med sig.
Robert Gustafsson kontaktade Palmeutredningen. Det dröjde en och en halv vecka innan polisen återkom, och då upplevde skådespelaren att han blev mycket märkligt bemött.

”Det var inte normalt”

– Den tonen som jag upplevde i telefonen, det var inte normalt, säger Robert Gustafsson i intervjun.
Upplevelserna från mordkvällen och förhöret får honom att tro att lösningen på mordet kan ligga i det som kallats polisspåret.
Polisspåret är ett samlingsnamn för flera skilda teorier om Palmemordet som alla har gemensamt att poliser på ett eller annat sätt misstänks vara inblandade.
En av teorierna rör de walkie-talkiemän som har iakttagits i samband med mordet och som inte bara Robert Gustafsson lagt märke till.

FOTNOT:
SMT Radios ”Ulf Elfving  möter Robert Gustafsson” sänds klockan 12.03 i P4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag