Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Komikern: Så lyckas du med ditt aprilskämt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

1 april är dagen vi älskar och hatar. Men hur skapar du ett bra aprilskämt? Det kan komikern och tidigare polisen Hasse Brontén tipsa om.

– Bygg upp en glädje hos offret för att sedan dra undan mattan, säger han.

Förr, i en annan tideräkning, var aprilskämtet ett sätt att önska varandra ett gott nytt år. I dag innebär första april en dag där du bör vara vaksam, vilket, när det kommer till kritan, du sällan är.

Enligt Hasse Brontén krävs det både kreativitet och list för att komponera ett riktigt bra aprilskämt. Om det är ett privat aprilskämt blir det hela något enklare eftersom du kan anpassa det till offrets bakgrund, menar han.

– Samtidigt är det roligare om det är ett kollektivt aprilskämt där du får en person ta sig till en viss plats dit fler lurade har samlats. Jag är en sådan som tycker om när skämtets budskap är skadeglädjen, säger han.

Skämt om penisförlängning

Samtidigt kan ett skämt bli tråkigt om det sker på någons bekostnad.

– Det är roligare om du lyckas vända något tråkigt till något roligt, som till exempel kan du säga att du inte kan bli med barn. För att sedan dra undan mattan på offret och säga: Jag skojar jag är med barn! säger Hasse Brontén.

Flera av de svenska tv-kanalerna och morgontidningarna bjuder varje år på välgenomtänkta aprilskämt. En nygammal klassiker är då TV4 lurade sina tittare att man skulle förlänga penisen på Poseidon-statyn i Göteborg.

I år kommer det mest göteborgska aprilskämtet från GP, som "avslöjar" att spårvagnsgnissel ska dämpas med hjälp av mördarsniglar i spåren. Helsingborgs Dagblad skickar ut en blinkning till de senaste månaders hästköttsdebatt och har lagt ut ett tv-inslag med rubriken Lasagne hittat i hästfoder.

Hasse Brontén berättar att han utförde sitt bästa aprilskämt som barn, då han och hans andre bror ställde om lillebrors klocka. Två gånger under samma natt.

– Jag och min bror fick vår lillebror att gå upp vid midnatt. Han trodde att det var dags för skola och gick upp. När han skulle börja äta frukost avslöjade vi skämtet. När han buttert gick upp till sängen hade vi ställt om klockan igen, till klockan två på natten. Han gick upp igen och det var jätteroligt, säger Hasse Brontén.

Vem är ditt offer i dag? 

– Möjligen min dotter. Vad det blir för slags skämt får vi se.


Viviana Canoilas
Johanna Schreiber

Ska du lura någon i dag?

Så lyckas du med ditt aprilskämt, enligt Hasse Brontén

1. Klura någon minut extra på ditt skämt. Det måste vara väl genomtänkt.

2. Skämta med någon som har humor.

3. Försök vänd skämtet från något tråkigt till något roligt.

4. Gör det helst inte på någons bekostnad. Försök satsa på ett kollektivt aprilskämt.

5. Om du känner personen väl gör något roligt "elakt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.