Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Komikern före avslöjandet: ”I morgon brinner Österrike”

Tyska komikern Jan Böhmermann har under hela våren refererat till den skandalfilm som publicerades på fredagen. Foto: DPA/TT Nyhetsbyrån
I filmen erbjuder vicekanslern Heinz-Christian Strache lukrativa upphandlingar i ubyte mot kampanjstöd.
”Det kan vara i morgon Österrike brinner”, sade komikern dagen före avslöjandet. Foto: DPA//TT Nyhetsbyrån
Heinz-Christian Strache, som också var partiledare för FPÖ, har nu avgått. Foto: LISI NIESNER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En tysk komiker har hamnat i centrum av Ibiza-skandalen som fällde den österrikiska regeringen. 

Under hela våren har Jan Böhmermann refererat till skandalfilmen som publicerades för bara några dagar sedan. 

– Det kan vara i morgon Österrike brinner, sade han dagen före avslöjandet enligt Bild. 

Österrike befinner sig i politiskt kaos. 

Bakgrunden är den så kallade ”Ibiza-skandalen” efter att österrikiska vicekanslern Heinz-Christian Strache avslöjats för att ha erbjudit lukrativa upphandlingar. 

I utbyte skulle en kvinna, som uppgav att hon var släkting med en rysk oligark, ge kampanjstöd och köpa en den österrikiska tidningen Kronen Zeitung. 

Skandalen briserade på fredagen och på lördagen meddelade vicekanslern att han avgår som vicekansler och partiledare för FPÖ. 

Timmar senare föreslog förbundskanslern Sebastian Kurtz att Österrike ska hålla nyval. 

– Det är det enda sättet att återställa förtroendet för offentliga institutioner, svarade president Alexander van der Bellen. 

Men vem ligger egentligen bakom filmen? 

Tysk komiker i centrum efter ”Ibiza-skandalen”

Journalisterna på Süddeutsche Zeitung ska ha berättat för APA att de fördes till ett övergivet hotell efter en tre timmar lång bilresa, enligt Ekot. Där fick de ta del av filmmaterialet. 

– Typ som man föreställer sig det i en dålig film, har journalisten Bastian Obermayer sagt. 

Men det är oklart vem kvinnan i skandalfilmen är och vilka som ligger bakom det som Socialdemokraterna har kallat för den största skandalen i Österrike sedan världskrigen. Tidningen Die Presse har spekulerat att en underrättelsetjänst kan ligga bakom filmen. 

Samtidigt har den tyska komikern Jan Böhmermann – som ofta gör humoristiska poänger på bekostnad av högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ – hamnat i centrum. 

Tyska tidningen Bild frågar sig om komikern kan vara en av dem som ligger bakom fällan. Under en prisutdelning i Österrike i april sade komikern, enligt Bild: 

– Tyvärr kan jag inte komma eftersom jag är ganska koksad och fulltankad med Red Bull. Jag hänger med två kompisar från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza. 

”Kan vara i morgon Österrike brinner”

Och på torsdagen, dagen före avslöjandet, sade komikern:

– Det kan vara i morgon Österrike brinner. 

Enligt DN ska han vid flera tillfällen under våren refererat till filmen, till sina åhörares stora förvirring. 

Hans agent uppger för Bildt att han inte blivit erbjuden filmen innan de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung publicerade sitt avslöjande. 

Förutom Heinz-Christian Strache deltog även hans partikollega Johann Gudenus vid mötet på Ibiza. Båda har i nu avgått och båda har medgett att de deltog säger sig inte ha gjort något fel. Enligt vicekanslern var det ”avslappnad, informell och spritig” stämning och han hävdar att han och partikollegan varken erbjöds eller tog emot ”några förmåner”.