Komikern Aron Flam frias: ”Parodins grepp”

Komikern Aron Flam frias från brott mot upphovsrätten.
Omslaget till boken Det här är en svensk tiger”.
Aron Flam och advokat Monique Wadsted under rättegången vid Stockholms Tingsrätt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Komikern Aron Flam frias från brott mot upphovsrätten.

Flam åtalades efter att ha använt symbolen ”En svensk tiger” på ett bokomslag.

Rätten anser dock att Aron Flam visat på att han ”med parodins grepp endast har velat ifrågasätta det budskap som 'En svensk tiger' historiskt är förknippad med”.

– Jag är oerhört glad och lättad, säger Aron Flam till Expressen TV.

Patent- och marknadsdomstolen friar Aron Flam, som anklagats för brott mot upphovsrätten.

– Domstolen har funnit att A:s tiger är alltför lik originalverket för att vara ett nytt och självständigt verk, säger rättens ordförande rådmannen Carl Rosenmüller i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Däremot har den förklaring som A har lämnat inför domstolen visat på att A med parodins grepp endast har velat ifrågasätta det budskap som En Svensk Tiger historiskt är förknippad med. Vid en avvägning mellan de motstående intressena i målet har domstolen kommit fram till att detta har varit tillåtet.

Flam: Skolboksexempel på satir

Aron Flam säger att han tycker att det är ”förnuftigt” att han frias, men att han inte tog det för givet.

– Jag hoppas att det här i förlängningen leder till att vi får EU-rättens direktiv och deras parodiundantag inskrivet i svensk lag så att komiker och satiriker och andra människor i Sverige vet vad som gäller när det kommer till humor framöver, säger han och tillägger:

– Jag anser mig ha gjort ett skolboksexempel på satir.

Bok beslagtogs

Det var stiftelsen Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till symbolen ”En svensk tiger”, gjorde den polisanmälan som ligger till grund för åtalet.

Aron Flam åtalades misstänkt för att olovligen ha använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden på sitt bokomslag till ”Det här är en svensk tiger”, och tusentals exemplar av boken beslagtogs.

Omslaget innehåller en ändrad variant av den klassiska illustrationen ”En svensk tiger”, ritad av Bertil Almqvist. I Flams version har tigern bland annat hakkorsbindel samtidigt som den gör Hitlerhälsning. 

Aron Flam har även använt tigern i olika former på internet.

Sandra Ilar: ”Väldigt tydlig egen karikatyr”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.