Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kometlandaren Philae har vaknat – efter vilan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den europeiska kometlandaren Philae laddades ur bara några dagar efter att den skickats upp i rymden. Nu har den vaknat – efter att ha laddat tillräckligt med energi från solen.
En modell av den kylskåpsstora landaren Philae, som nu har vaknat efter månaders viloläge i rymden.
Foto: Jacques Brinon

Den europeiska kometlandaren Philae har vaknat upp efter flera månader i viloläge i den djupa kalla rymden, uppger den franska rymdorganisationen CNES.

– Vi tog emot nya signaler under två minuter, såväl som 40 sekunder data, säger CNES-ordföranden Jean-Yves Le Gall.

Batterierna tog slut

Det var i november förra året som den kylskåpsstora landaren lämnade rymdsonden Rosetta och med två studsar damp ner i en djup sänka på den fyra kilometer stora kometen Churyunov-Gerasimenko. Philae började direkt skicka hem mängder med vetenskapliga data, men redan efter några dagar tog batterierna slut när solpanelerna hade hamnat i skugga.

Sedan dess har forskarna väntat på att Philae ska närma sig solen och laddas upp så mycket att den tar en ny kontakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.