Kometen Swan kan just nu beskådas på natthimlen, och det räcker med en vanlig kikare. Den syns som ett blågrönt klot, säger amatörastronomen Per-Magnus Hedén.
Kometen Swan kan just nu beskådas på natthimlen, och det räcker med en vanlig kikare. Den syns som ett blågrönt klot, säger amatörastronomen Per-Magnus Hedén.

Kometen du kan se med en vanlig kikare

Publicerad
Uppdaterad
Här är kometen du just nu kan se med hjälp av en vanlig kikare.
- Den syns i väster från och med att det börjar mörkna, säger amatörastronomen Per-Magnus Hedén.
Per-magnus Hedén har tagit bilden på kometen.
Per-Magnus från Vallentuna utanför Stockholm har varit intresserad av rymden sedan han var pojke och titulerar sig numera astrofotograf. Han har fotograferat kometen "Swan", som den heter.

Blågrönt klot

- Den syns som ett blågrönt klot, säger han. - Det är ovanligt med en komet som går att se med bara en vanlig kikare, säger han. - Man får gå tillbaka till "Hale-Bopp" för att hitta något liknande. Den nya kometen kan ses i anslutning till stjärnbilden Herkules. Tidigare berömda kometer som "Halleys" och "Hale-Bopp" har varit "periodiska". De försvinner - men förr eller senare återkommer de. "Swan" är dock en "hyperbolisk" komet. Det betyder att den har en bana som gör att den ger sig ut ur vårt solsystem för att aldrig någonsin återvända. "Hale-Bopp" kunde ses från jorden med blotta ögat under1996 och 1997. Det är en mycket lång passagetid för en komet. "Halleys komets" senaste passage var 1986. Den har en omloppstid på 76 år - en kort tid. För andra periodiska kometer kan omloppstiden vara tusentals år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag