När Gabriel och hans familj tvingades fly från hemlandet Syrien såg drömmen om att bli läkare ut att vara mycket avlägsen. Foto: PrivatNär Gabriel och hans familj tvingades fly från hemlandet Syrien såg drömmen om att bli läkare ut att vara mycket avlägsen. Foto: Privat
När Gabriel och hans familj tvingades fly från hemlandet Syrien såg drömmen om att bli läkare ut att vara mycket avlägsen. Foto: Privat
Men efter ett halvårs studier i Sverige kom beskedet – han har kommit in på läkarprogrammet: "Jag grät när jag fick beskedet. Jag kunde inte tro att jag klarat det", säger han. Foto: PrivatMen efter ett halvårs studier i Sverige kom beskedet – han har kommit in på läkarprogrammet: "Jag grät när jag fick beskedet. Jag kunde inte tro att jag klarat det", säger han. Foto: Privat
Men efter ett halvårs studier i Sverige kom beskedet – han har kommit in på läkarprogrammet: "Jag grät när jag fick beskedet. Jag kunde inte tro att jag klarat det", säger han. Foto: Privat

Kom in på läkarlinjen – efter ett halvårs studier

Publicerad

När Gabriel Shamoun, 20, tvingades fly från Syrien såg hans dröm om att bli läkare ut att vara mycket avlägsen.

Men efter bara ett halvårs studier lyckades han med det han önskade allra mest – att komma in på läkarprogrammet.

– Jag grät när jag fick beskedet. Jag kunde inte tro att jag klarat det, säger han.

Gabriel Shamoun, 20, från Syrien har alltid drömt om att bli läkare. Båda hans föräldrar arbetar som det och när han var liten fick han följa med sin pappa på jobbet och se honom operera. Pappan är ögonläkare och det är den banan han vill in på.

– Så jag kan utnyttja min fars erfarenhet, säger han.

Men när han och hans familj tvingades fly från hemlandet såg drömmen ut att vara mycket avlägsen, vilket SVT Nyheter Södertälje var först om. De kom till Sverige i september 2014 och ansökte om uppehållstillstånd som de fick efter ett år.

Gabriel Shamoun sökte sig direkt till komvux för att kunna förverkliga sin dröm. Men vägen såg ut att vara lång. I början verkade det som att han skulle behöva studera mellan två och tre år innan han kunde ansöka till den eftertraktade utbildningen.

– Jag hade redan gått igenom gymnasiet i mitt hemland, och att gå igenom det igen, det kändes deprimerande, berättar han.

Fick hjälp av studievägledare

Men då kom några studievägledare till hans räddning. Med deras hjälp lyckades han tenta av alla kurser inom bara ett halvår. Och det med riktiga toppbetyg dessutom: han fick A i nästan alla ämnen.

– Jag hade en bra lärare och jag studerade hårt så det känns jättebra. Studievägledarna är bäst, jag skulle inte ha klarat det annars. Jag skulle inte ha vetat något utan dem. Det var de som berättade om meritpoängen, hur man skulle göra med kurser och anmäla sig till universitet, säger Gabriel Shamoun.

Han ansökte till läkarlinjen. Och nu har han fått sitt antagningsbesked:

Han kom in.

– Det var spännande och jag grät när jag fick beskedet. Jag kunde inte tro att jag klarat det på första försöket. Så när jag fick beskedet så började jag tjuta. Jag berättade först för min lillebror, han är typ min andra halva, säger Gabriel Shamoun.

Älskar August Strindbergs böcker

En av anledningarna till att det gick så fort för Gabriel Shamoun att klara av sina studier var att han redan lärt sig svenska. När han kom till Sverige läste han först några grammatikböcker och sedan gick han vidare genom att läsa böcker av svenska författare.

– Främst var det Strindberg, Vilhelm Moberg. Det var lite svårt att läsa dem och ibland kunde jag inte förstå hela meningar. Men jag kunde klara mig genom att översätta dem eller titta på SVT där det finns några serier. Så då kunde jag förstå meningen, säger han.

Favoriten är August Strindberg, som bland annat skrivit Röda Rummet och Tjänstekvinnans son.

– Han har en utsökt svenska. Särskilt när det gäller gammal svenska, jag älskar det. Ibland förstod jag ingenting, även om jag förstod bra svenska. Men när jag läste någon mening med Strindberg så började jag fundera på det, jag började googla på det. Det är det roligaste, att förstå vad han menar mellan raderna, säger Gabriel Shamoun.

Nu har han bestämt sig för att ta en liten semester innan han börjar studera igen. Flytten till Linköping går i augusti.

– Jag vill bli den bästa läkaren, så jag kommer att studera hårt. Det kommer vara duktiga elever där och det är inte samma som på komvux, men jag vill vara den bästa, säger Gabriel Shamoun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag