Fanny Ahlinder, 23, är en av de som cyklat i mål.
Fanny Ahlinder, 23, är en av de som cyklat i mål.

Kom i mål – efter 30 mil: "Så stolt och glad"

Publicerad

Runt 20 000 personer har sedan fredagen kämpat sig igenom Vätternrundan i värmen.

– Det har varit ett fint dygn och trevlig atmosfär på banan, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

Fanny Ahlinder, 23, var en av de som deltog i loppet och som under lördagen cyklade i mål.

– Vi gjorde det! Så stolt och glad!, skriver hon på Instagram.

Den första startgruppen gav sig i väg halv åtta på fredagskvällen. Därefter startade cyklisterna med två minuters mellanrum, hela natten mot lördagen, från torget i Motala.

Den första cyklisten att köra i mål igen i Motala kom in redan strax efter halv fyra på lördagsmorgonen. 

– Det har varit ett fint dygn, bortsett från regnet som kom innan start och det har varit en trevlig atmosfär på banan, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

 

LÄS MER: Vätternrundan i full gång 

 

Vid 16-tiden på lördagen hade 14 486 deltagare gått i mål efter den tuffa utmaningen. Flera tusen var då fortfarande ute på banan. Målet stängde först vid midnatt mot söndagen.

Många veteraner var på plats då Vätternrundan även började veckan med att fira cykelns 200-årsdag, som var den 12 juni. 

– Många veteraner har sagt att det varit den bästa rungan någonsin. Det har inte kallt, inte blåst och inte regnat, och då blir ju upplevelsen bättre, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Många nöjda deltagare

Fanny Ahlinder, 23, var en av de som deltog i loppet. På Instagram publicerade hon en bild efter det att hon gått i mål där hon skriver "We did it!!!! Jag och pärlan, hon tog mig fram 300 km utan ett enda problem på vägen! SÅ GLAD OCH STOLT!".

https://www.instagram.com/p/BVcw3iClPlW/?taken-by=fannyahlinder

 

Även Julia Jingrot, som Expressen pratade med innan loppet, är nöjd med sin insats och den andra etappen i den svenska klassikern, som hon planerar att genomföra. Hon och kompisen Viktoria Thim-Nordberg hade laddat upp med mycket pasta – något som verkar ha gett resultat. Tiden hon och kompisen rullade in på var 11 timmar och 54 minuter.

– Det gjorde ont, men det var fantastiskt vackert och stämningen var på topp, nästan hela tiden, säger hon.

– Vi hade sjukt kul, vilket team!

Julia Jingrot.Foto: Privat

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. Det hålls varje år helgen innan midsommar.

Tragisk incident

Men tidigt på lördagsmorgonen skedde även en tragisk incident där en manlig cyklist drabbades av ett hjärtstopp i höjd med Kaxholmen cirka en mil norr om Huskvarna. Mannen fördes med ambulans till sjukhuset Ryhov i Jönköping efter att sjukvårdspersonal först utfört hjärt- och lungräddning på platsen. Hans liv gick dock inte att rädda.

– Han fick hjälp direkt av andra deltagare och han fick hjärt- och lungräddning, men vi fick sedan veta att veta att hans liv inte gick att rädda. Vi ser till att vi har hjärtstartare på plats och att som jobbar med Vätternrundan är utbildade i just hjärt- och lugnräddning. Men en sådan här sak kan ju hända precis när som helst, även om det är oerhört tragiskt. Våra tankar går till personens anhöriga, säger vd för Vätternrundan, Gunilla Brynell Johansson.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag