Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kolpatienter fick fel diagnos

Studie visar att många kolpatienter får fel diagnos.Foto: MARTIN CEJIE / DAGENS NYHETER

Hälften av de patienter som fått diagnosen kol led inte alls av sjukdomen – det visar en omfattande internationell studie.

– Vi är förvånade, vi hade inte väntat oss att det skulle vara ett så stort problem, säger en av forskarna, Christer Janson, professor vid Uppsala universitet, till SVT.

Vårdguiden beskriver kol som en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna. Sjukdomen gör att man får svårare att andas och orkar mindre. 

Kol utvecklas långsamt under flera år och orsakas framför allt av tobaksrökning. Med behandling minskar oftast besvären.

Studie med 16 000 personer

Nu har en stor internationell studie publicerats i medicintidskriften Chest, som grundar sig på drygt 16 000 personer i 20 länder – däribland Sverige.

När forskarna undersökte patienter med blåstester, spirometri, upptäcktes att hälften av patienterna inte hade kol – trots att de alltså fått diagnosen av läkare.

Christer Janson arbetar vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik i Uppsala, och han är förvånad över resultaten.

– Tidigare studier har snarare visat på det motsatta problemet, att uppemot 80 procent av de som har kol inte har fått reda på det. Så den här överdiagnosticeringen var oväntad, säger Christer Janson till SVT.

Fler kvinnor drabbas än män

Enligt studien är felaktiga koldiagnoser vanligare i höginkomstländer än i medel- och låginkomstländer. Dessutom drabbas betydligt fler kvinnor av fel diagnos än män.

Christer Janson tror att fler patienter skulle få rätt diagnos om vården utförde flera blåstester.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.