Dokument inifrån granskar Paolo Macchiarini, gästprofessor på Karolinska institutet, i en serie om tre delar. I den andra delen, som sänds i kväll, berättar tre läkare på Karolinska om hur de slog larm till Karolinkas ledning om misstänkt forskningsfusk. Foto: PressbldDokument inifrån granskar Paolo Macchiarini, gästprofessor på Karolinska institutet, i en serie om tre delar. I den andra delen, som sänds i kväll, berättar tre läkare på Karolinska om hur de slog larm till Karolinkas ledning om misstänkt forskningsfusk. Foto: Pressbld
Dokument inifrån granskar Paolo Macchiarini, gästprofessor på Karolinska institutet, i en serie om tre delar. I den andra delen, som sänds i kväll, berättar tre läkare på Karolinska om hur de slog larm till Karolinkas ledning om misstänkt forskningsfusk.  Foto: Pressbld
"Vi trodde att det skulle bli ett bombnedslag utan dess like men det hände ingenting", säger Karl-Henrik Grinnemo, biträdande överläkare vid Karolinska, i SVT:s program. Foto: SVT"Vi trodde att det skulle bli ett bombnedslag utan dess like men det hände ingenting", säger Karl-Henrik Grinnemo, biträdande överläkare vid Karolinska, i SVT:s program. Foto: SVT

"Vi trodde att det skulle bli ett bombnedslag utan dess like men det hände ingenting", säger Karl-Henrik Grinnemo, biträdande överläkare vid Karolinska, i SVT:s program.

 Foto: SVT
Kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet var omstridd även internt på Karolinska. Karl-Henrik Grinnemo och Matthias Corbascio, båda biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset, berättar i Dokument inifrån ikväll varför de beslutade sig för att anmäla Macchiarini för forskningsfusk. Foto: PressbildKirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet var omstridd även internt på Karolinska. Karl-Henrik Grinnemo och Matthias Corbascio, båda biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset, berättar i Dokument inifrån ikväll varför de beslutade sig för att anmäla Macchiarini för forskningsfusk. Foto: Pressbild
Kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet var omstridd även internt på Karolinska. Karl-Henrik Grinnemo och Matthias Corbascio, båda biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset, berättar i Dokument inifrån ikväll varför de beslutade sig för att anmäla Macchiarini för forskningsfusk. Foto: Pressbild
Foto: PressbldFoto: Pressbld
 Foto: Pressbld

Kollegor slog larm – men ingenting hände

Publicerad

Karolinskas stjärnvärvning, "superkirurgen" Paolo Macchiarini, misstänktes för forskningsfusk. Hans egna läkarkollegor slog larm.

Men det dröjde nio månader från läkarnas första varning tills dess att Karolinska institutets rektor tillsatte en utredning. Detta enligt Dokument inifråns serie Experimenten som sänds i kväll i SVT1.

– Vi trodde att det skulle bli ett bombnedslag utan dess like men det hände ingenting, säger Karl-Henrik Grinnemo, biträdande överläkare vid Karolinska, i programmet.

Reservdelsorgan i plast. Den nya experimentella metoden att transplantera konstgjorda luftstrupar skulle bli ett medicinskt genombrott. Sjukvården kunde få helt nya möjligheter och tusentals liv räddas. Kirurgen Paolo Macchiarini blev världsberömd.

Men sedan dess har det stormat kring Karolinskas "superkirurg". De konstgjorda luftstruparna fungerade inte så bra resultat som man hoppats. Operationerna misslyckades. Av tre patienter som opererats på Karolinska universitetssjukhuset lever bara en i dag. Hon är svårt sjuk, har vårdats på intensiven på Karolinska i tre år, och har nu flugits till USA för ytterligare operationer. Av totalt åtta som fått en ny syntetisk luftstrupe lever bara två, svårt sjuka.

Dokument inifrån granskar Paolo Macchiarini, gästprofessor på Karolinska institutet, i en serie om tre delar. I den andra delen, som sänds i kväll, berättar tre läkare på Karolinska om hur de slog larm till Karolinkas ledning om misstänkt forskningsfusk. De resultat som Paolo Macchiarini beskrev i sina vetenskapliga artiklar gav en mycket mer positiv bild av metoden jämfört med hur det var i verkligheten.

"Vi var väldigt oroliga"

Men rektorn på Karolinska institutet lyssnade först inte.

Det tog nio månader från det att de anmälande läkarna först ringde i varningsklockorna tills dess att Karolinska institutet tillsatte en egen utredning. Först när historien redan kommit ut i New York Times agerade Karolinska institutets rektor Anders Hamsten. Då tillsattes en opartisk utredare, Bengt Gerdin, för att ta reda på om det förekommit forskningsfusk.

De anmälande läkarna hade dokumenterat alla fel de hittat i en 400 sidor tjock rapport.

– Vi var väldigt oroliga när vi skickade in den för vi förstod att det var katastrofalt, inte bara för Paolo Macchiarini och hans medarbetare utan för hela Karolinska institutet, säger Matthias Corbascio, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, i programmet.

Fick problem på jobbet

Läkarna som anmält berättar i dokumentären att de själva fick problem på jobbet efter anmälan.

– Vi fick först information om att vi skulle bli polisanmälda och sen ändrades det till att vi skulle få grövsta varningen man kan få från sjukhuset, från vår egen verksamhetschef, säger Karl-Henrik Grinnemo i dokumentären.

KI:s oberoende utredare Bengt Gerdin anser att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk. Han vidhåller detta än idag. Men Karolinskas rektor anser att det bara handlat om oaktsamhet och har friat Paolo Macchiarini.

"Superkirurgen": "Vore dåraktigt av mig"

Paolo Macchiarini själv säger i SVT-dokumentären att han anser sig orättvist behandlad.

– Förklara för mig vad jag skulle ha för intresse av att utöva olaglig kirurgi eller fabricera eller manipulera data. Det vore dåraktigt av mig, säger han i dokumentären.

Den medicinska skandalen kring Paolo Macchiarini, som fortfarande är anställd vid Karolinska institutet, är långt ifrån slut.

Forskningsmiljoner har dragits in. Det pågår en polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Stjärnkirurgen anklagas också för att ha ljugit om professorstitlar och andra utbildningar i sitt CV. Hans bakgrund utreds just nu av Karolinska institutet. I ett mejl till Läkartidningen skriver Paolo Macchiarini på Karolinska att anklagelserna är allvarliga och fullständigt falska.

Karolinska institutets rektor befinner sig i Kina just nu och kan därför inte svara på Expressens frågor, enligt institutets pressavdelning.

 

Den andra delen av tre i serien Experimenten sänds i SVT1 på onsdagen 20 00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag