Reaktionerna efter Borgs urspårning: "Inte visat gott omdöme"

Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister, postade en emoji föreställande en hund och ett hjärta.
Foto: OLLE SPORRONG
"Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt" skriver Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även fästmön Dominika Peczynski ger sitt stöd till Anders Borg.
Foto: LISA MATTISSON EXP

"Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Så skriver tidigare finansministern Anders Borg på Facebook efter festen – där han ska ha uppträtt hotfullt och kallat kvinnor för "hora" och "slampa".

– Borg borde vända sig till polisen och låta sig utredas för huruvida han har begått brott eller ej, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.

Sommarfesten på skärgårdsön spårade ur för den före detta finansministern Anders Borg inför andra festdeltagare. 

Han ska ha skrikit “tillmälen” mot kvinnor, använt ett grovt sexuellt språk och uppträtt hotfullt. Exministern ska även ha kallat kvinnor för "hora" och "slampa" under festkvällen, enligt Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Dominika Peczynski: "Han har ringt och bett om ursäkt" 

Borg skrev ett inlägg på Facebook där han berättade att han fått en blackout – och får nu stöttning.

Bland annat skriver hans egen fästmö, Dominika Peczynski, en stöttande kommentar:

”Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig.”

Styrelsekollega: "Inte visat gott omdöme"

Erik Mitteregger, kollega i Kinnevik där Anders Borg sitter i styrelsen, berättar för DI att man som styrelseledamot har ett ansvar att föregå med gott omdöme.

– Om det Anders Borg har gjort stämmer med verkligheten har han just i det fallet inte visat gott omdöme. Sedan tycker jag att man måste se en sådan här händelse i ett större perspektiv, man måste göra en helhetsbedömning, säger han till DI.

LÄS OCKSÅ: Borg polisanmäls efter skandalen 

På frågan om den här typen av händelser påverkar möjligheten att sitta i en styrelse i ett börsbolag svarar Mitteregger att det kräver en del eftertänksamhet.

– Tittar man på Anders track record har det till i dag varit tämligen fläckfritt. Jag tror att man ska ta ett steg tillbaka när man tar ställning till en sådan här information. Men det är aldrig något som kan vara positivt. Sitter man i styrelsen för ett publikt bolag har man ett stort ansvar.

Massi Fritz: "Hör inte hemma i Sverige 2017"

Flera kritiska röster har höjts efter händelsen. Bland annat skriver journalisten Alexandra Pascalidou på Twitter att "om Borg hetat Barakat hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt". 

– Män med makt tror uppenbarligen att de kan be om ursäkt dagen efter på FB. Sen är det klart. Borgs beteende och uttalanden om kvinnor som hora, slampa visar på ett beteende och attityder som jag möter i rättssalen varje dag. Ett beteende och attityder som inte hör hemma i Sverige 2017, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz.

"Män med makt tror uppenbarligen att de kan be om ursäkt dagen efter på FB", säger advokaten Elisabeth Massi Fritz.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Även författaren Katarina Wennstam har kommenterat fallet.

"Jag ska vara ärlig och säga att jag har varit under stor press det senaste året. Trött, utarbetad, you name it. Jag är ibland på tillställningar där alkoholen är gratis och obegränsad. Men gissa om inget av detta skulle spelat någon roll om jag hade gått runt full på en fest och tvingat på mitt nakna kön på andra. Kallat kvinnor för hora. Och sen skyllt mitt eget beteende på alkohol och arbetsbelastning. Det finns inte kvinnohatframkallande ämnen i alkohol. Det finns ingen relation med hur mycket du jobbat och huruvida du slänger fram ditt kön och ofredar människor. Antingen har du det i dig eller inte", skriver hon i ett inlägg på Facebook.

"Bra att du ber om ursäkt"

Flera gamla kolleger visar sitt stöd i Anders Borgs kommentarsfält på Facebook.

”Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister”, skriver Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

”Ta hand om dig”, skriver den tidigare partisekreteraren Kent Persson.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé kommenterar följande:

"Alla kan göra fel. Ta hand om dig!"

LÄS OCKSÅ: Exministern om festen: ”Drabbades av en blackout” 

Andra visade sitt stöd utan ord. Bland andra Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister, som kommenterade med en emoji föreställande en hund och ett hjärta:

Foto: Skärmdump

Landshövding i Västerbotten, Magdalena Andersson, kommenterade Anders Borgs inlägg med en gif där en liten figur skickar hjärtan.

”Alla kan vi göra och säga korkade saker men få får det i media. Bra att du ber om ursäkt även offentligt! Tänker på dig!”, skriver riksdagsledamoten Katarina Brännström.

Den kände entreprenören Johan Staël von Holsteins skriver att "ingen är perfekt" i Borgs kommentarsfält.

Foto: Skärmdump

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.