Den 51-årige polismannen Blas Gaméz Ortiz dödades i Valencia. Foto: PrivatDen 51-årige polismannen Blas Gaméz Ortiz dödades i Valencia. Foto: Privat
Den 51-årige polismannen Blas Gaméz Ortiz dödades i Valencia.  Foto: Privat
"Blas Gámez var en av de mest briljanta polisinspektörerna i Valencia", skriver tidningen Las Provincias. Foto: Privat"Blas Gámez var en av de mest briljanta polisinspektörerna i Valencia", skriver tidningen Las Provincias. Foto: Privat
"Blas Gámez var en av de mest briljanta polisinspektörerna i Valencia", skriver tidningen Las Provincias. Foto: Privat

Kollegernas fina ord om dödade polisen

Publicerad

Flaggan har varit hissad på halv stång i Valencia efter nyheten om att 51-årige polismannen Blas Gámez Ortiz dödats.

En svensk tidigare brottsdömd man, 36-årige Pierre Larancuent, pekas ut misstänkt för knivattacken

"Blas Gámez var en av de mest briljanta polisinspektörerna i Valencia", skriver tidningen Las Provincias.

Det var på tisdagseftermiddagen när polismannen Blas Gámez Ortiz utredde ett misstänkt styckmord i Valencia som han blev attackerad av en man, som i spanska medier pekas ut som svenske P

Gámez arbetade tillsammans med en kollega från Valenciapolisens mordenhet som kort efter knivattacken sköt ihjäl mannen, som spansk polis enligt spanska medier identifierat som Pierre Larancuent, 36. Men Gámez liv gick inte att rädda.

 

LÄS MER: Pierre Larancuent, 36, sköts ihjäl efter polismordet

 

51-årige Blas Gámez hade arbetat som polis sedan 1989 och lämnade efter sig en fru och två barn. Under onsdagen har han hedrats runtom i landet, och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy Brey meddelade att man tilldelar Gámez en guldmedalj för sitt långa och dedikerade arbete i tjänsten.

https://twitter.com/marianorajoy/status/907914317856694274

LÄS MER: Svensk brottsling skjuten till döds av polis i Spanien

 

Polisen spärrar av området där polismannen attackerades.Foto: EFE / TT NYHETSBYRÅN

Blas Gámez hade över 80 utmärkelser

Blas Gámez beskrivs av tidningen Levante som en outtröttlig arbetare, som förutom att tillbringa tid med familjen var en passionerad atlet och cyklist. 

Under sin semester deltog han i lopp som Tour de France och Spanien runt. Gámez var också en entreprenör som drev egna gym, skriver Las Provincias. 

Blas Gámez tilldelades en guldmedalj av Spaniens president efter beskedet om hans död.Foto: Privat

Under sin karriär ska han ha tilldelats över 80 utmärkelser och medaljer för sitt polisarbete, bland annat för att ha uppklarat många svåra mordfall. 

Han beskrivs som "charmig" och en "toppenkille", enligt Las Provincias, och var oerhört omtyckt bland kolleger och vänner.

På onsdagskvällen hölls en ceremoni för Gámez för hans poliskolleger där även inrikesminister Juan Ignacio Zoido närvarade. "Mina tankar är med familj och anhöriga", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/zoidoJI/status/908022720281096199

En begravning kommer att hållas på torsdag i Valencias katedral, skriver Las Provincias.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag