Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhäll slår tillbaka mot hårda orden: ”Är trams”

Experterna är överens – Magdalena Andersson blir troligtvis partiledare
Emil Källström (C) säger att Andersson ”i princip alltid” tycker hon har rätt och motparten har fel.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Magdalena Andersson, S, kan komma att bli Sveriges nya statsminister – och hon kan vara ganska hård, enligt tidigare kolleger.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll, tidigare socialminister.
Foto: OLLE SPORRONG

Flera ex-kolleger till Magdalena Andersson (S) menar att hon kan vara hård och oresonlig.

– Folk är rädda för henne, säger en tidigare kollega till SVT Nyheter

Tidigare socialminister Annika Strandhäll kallar det för ”rent trams” och ”väntade påhopp” – samtidigt som hon uttrycker sitt stöd för Andersson som ny statsminister.

Magdalena Andersson (S) kan komma att efterträda Stefan Löfven och inta statsministerposten redan till jul. Under torsdagen nominerade Östergötlands, Sjuhärads och Sörmlands partidistrikt henne som ny partiledare. Totalt är det åtta distrikt som gjort det.

Men tidigare partikollegor menar att hennes tuffa stil kan ställa till med problem, rapporterar SVT Nyheter.  

– Hon vill att saker blir gjorda och att folk ska förstå vad hon vill. Hon vet att hon behöver den här lojaliteten omkring sig. Hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig, säger en person som SVT Nyheter pratat med. 

”Går inte ihop med Annie Lööf” 

En tidigare högt uppsatt socialdemokratisk politiker uppger för SVT Nyheter att Magdalena Andersson är ”väldigt hård” och inte går ihop med C-ledaren Annie Lööf. En tung S-källa har tidigare uppgett för Expressen att hennes relation till Lööf och Centern är dålig. 

Den tidigare socialministern Annika Strandhäll går nu ut och försvarar sin före detta ministerkollega.

”Vill ni prata om Magdalena Anderssons ledarskap och humör, prata med mig”, skriver hon i ett inlägg på Facebook. Hon beskriver hur hon aldrig tvivlat på Anderssons ”genuina engagemang” och professionalitet.

”Så dessa väntade påhopp vi nu ser på Magdas karaktär som dyker upp kan jag mycket kraftfullt och med hyfsat lång erfarenhet säga är rent trams. Dock är jag inte förvånad, tyvärr.”, fortsätter Strandhäll.

”Rak och tydlig i varje läge”

En som suttit i förhandlingsrummet med Magdalena Andersson är Centerpartiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson, Emil Källström. 

– Hon är tydlig och rak i varje läge. Tycker hon att hon har rätt och att motparten har fel – vilket hon i princip alltid gör – är hon tydlig med det. Det finns de som kanske tar illa vid sig eller att det blir dålig stämning, säger Källström till SVT Nyheter. 

John Hassler, tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, presenterade under ett möte 2015 en kritisk rapport – och blev ”utskälld efter noter” av Andersson, enligt egen utsago. 

– Jag har inte pratat med henne sedan dess. Hon har heller inte velat hälsa på mig eller velat medverka i något sammanhang där jag har deltagit, säger han till SVT Nyheter.

Magdalena Andersson har avböjt att kommentera SVT:s uppgifter.

Stefan Löfven: ”Hon är mycket kompetent”

Stefan Löfven: ”Kommer alltid stå upp för hederlig arbetarmoral”

Statsminister Stefan Löfven i stor intervju om arbetslöshet och gängvåld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.