I större delen av landet blir sommartemperaturen varmare än normalt. "Det ser bra ut för Sveriges del", säger Bo Christiansen. Foto: JUPITER
I större delen av landet blir sommartemperaturen varmare än normalt. "Det ser bra ut för Sveriges del", säger Bo Christiansen. Foto: JUPITER

Kolla vilken kanonsommar

Publicerad
Uppdaterad
Sverige går mot en ovanligt varm sommar, visar en unik och avancerad prognos.
Väderstatistik från 20 länder har matats in i meteorologernas superdator.
- Nordvästra Sverige kan räkna med extra höga temperaturer, säger meteorologen Bo Christiansen.
Prognosen har tagits fram av det Europeiska centret för långtidsprognoser i England, CMWF. Processen tar flera dagar.
– Prognoserna brukar stämma, särskilt när det gäller vår- och sommarvädret. Vintertemperaturerna är lite svårare att avgöra, säger meteorologen Bo Christiansen på DMI, den danska motsvarigheten till SMHI.
Efterfrågan av långtidsprognoser kommer bland annat från kraftbolagen som vill beräkna energiförbrukningen.

”Det ser bra ut för Sverige”

Men prognoserna kan även användas till att förutspå semestervädret.
– För Sveriges del ser det bra ut. Ni får varmare än normalt, säger Bo Christiansen.
Prognosen för perioden juni till augusti visar temperaturer mellan 0 och 0,5 grader varmare än normalt för större delen av landet. Nordvästra Sverige och västkusten kan räkna med 0,5 till 1 grad varmare än normalt.
Bara ett litet köldhål, med lägre medeltemperatur än normalt, kan upptäckas vid norra Vättern.
– Just där blir det troligen en grad kallare än normalt, säger Bo Christiansen.
Själv är han glad över att Danmark väntas överträffa medeltemperaturen med en grad.
– Ja, vi har tur i år, men över hela Europa blir det varmare än normalt.

Prognoser för regn

Hur mycket solen kommer att skina är oklart. Inte heller regnet går att förutsäga.
– Än så länge kan vi bara räkna ut temperaturen, om ett par år kanske vi lyckas ge prognoser även för nederbörd, säger Bo Christiansen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag