Kokainliga sprängd på Östermalm i Stockholm

Simon Fricke dömdes till fyra och ett halvt års fängelse i fredags.
Foto: Polisen
Janne Kangas dömdes till fem och ett halvt års fängelse i fredags. Janne Kangas erkände innehav för eget bruk, men nekar till brott.
Foto: Polisen
I den lilla lägenheten på Strandvägen i Stockholm, en kort promenad från Stureplans uteställen, hade langarna delar av sitt förråd.
Foto: Polisen
Polisen hittade 376 gram kokain i en hundbajspåse.
Foto: Polisen
Vid nattklubbarna kring Stureplan i Stockholm hade langarna många av sina kunder. Numren i langarnas telefonbok gick till finansfolk och företagare.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kokainlangarna Simon Fricke och Janne Kangas hade sin bas på Strandvägen i Stockholm - ovetande om polisens hemliga kameraövervakning i den exklusiva trappuppgången.

Kunderna värvades med mass-sms och bestod av framgångsrika konsulter och företagare kring Stureplan.

– Det är sjukt pinsamt, säger en IT-konsult som hävdar att en vän använt hans telefon för att köpa drogen.

Simon Fricke, 27, släpptes fri från ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott i juli förra året, men det var inte ett nytt liv med vanligt jobb som väntade. Tillsammans med sin jämnårige vän Janne Kangas började han sälja narkotika igen.

Knarkligans första mobil aktiverades den 10 augusti 2016 och inom loppet av 36 minuter skickade signaturen "Rufus" 225 sms till en lista med potentiella kunder med texten:

”Tjenare! Det är rufus hoppas allt är bra! Detta är mitt nya nummer så hör av dig om du vill ta en fika i veckan eller till helgen :). Nytt nummer nytt dunder”. 

Meddelandet har skickats till mobilnummer som går till företagare, finansfolk och konsulter. Kontakten med kunderna sköttes via appen ”Wickr” för att försvåra avlyssning från polisen.

Janne Kangas dömdes till fem och ett halvt års fängelse i fredags. Janne Kangas erkände innehav för eget bruk, men nekar till brott.
Foto: Polisen

"Sist jag använde kokain var typ när jag var 20 bast"

En av alla personer som fanns i langarnas telefonbok är en IT-konsult i 40-årsåldern. En vän använde hans telefon vid tillfället, hävdar mannen.

– Jag är övertygad om att jag kan bevisa min oskuld. Sist jag använde kokain var typ när jag var 20 bast.  Det är inget för mig.

Han har bott flera år utomlands och menar att kokain är en vanligare partydrog i USA och England.

– Det är inte samma acceptans i Stockholm. Jag upplever att det förekommer ganska mycket i finansvärlden. De behöver inte vara lika skärpta varje dag, säger IT-konsulten.

Innan Fricke släpptes hade vännen Janne Kangas hyrt en enrummare utan kök på en av de finaste adresserna i centrala Stockholm, Strandvägen.

Polisen placerade ut hemlig övervakningskamera

Bostaden är en så kallad jungfrukammare, som hör till en större lägenhet. En äldre kvinnas son hade lagt ut en annons för att mamman inte behövde allt utrymme. Man kom överens med Janne Kangas, som uppgav att han jobbade som rörmokare, att han skulle betala 8 000 kronor i månadshyra.

Polisen fick snabbt upp ögonen för kokainlangarna och utanför lägenhetsdörren på Strandvägen placerades en hemlig övervakningskamera efter godkännande av Stockholms tingsrätt.

I den lilla lägenheten på Strandvägen i Stockholm, en kort promenad från Stureplans uteställen, hade langarna delar av sitt förråd.
Foto: Polisen

Spanarna kunde dra slutsatsen att lägenheten användes för förvaring av kokain. Utanför bostaden följde en grupp spanare varje steg som Kangas och Fricke tog. Spanarna kunde också gripa flera av kokainköparna som nappat på langarnas erbjudanden på bar gärning med kokain i fickorna.

När polisen i höstas slog till hittades 376 gram kokain förpackade i svarta avföringspåsar för hundar på hyllor i en garderob i lägenheten på Strandvägen.

Döms till flera års fängelse

I fredags kom domarna mot kokainligan: Fricke dömdes till 4,5 års fängelse och Kangas till fängelse i 5,5 år. Kangas har erkänt innehav av 3,75 gram kokain för eget bruk i september förra året, men förnekat att han utfört brottet tillsammans med Simon Fricke.

Fricke har medgett drogförsäljning. Han hävdar att han var tvungen.

– Han kommer ut från fängelset och har skulder på sig. Det är inte så ovanligt, säger Frickes advokat Thomas Martinson - som menar att påföljden är för hög.

"Alla kunder fanns på Östermalm"

Janne Kangas berättade under rättegången att han hyrt lägenheten på Strandvägen åt Simon Fricke men förnekade all kännedom om kokainet som fanns där. Han fick också frågor om hur han kunde ha råd att betala lägenheten och uppgav att han vunnit på trav och poker samt tjänat pengar på möbelaffärer.

Vid nattklubbarna kring Stureplan i Stockholm hade langarna många av sina kunder. Numren i langarnas telefonbok gick till finansfolk och företagare.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I domen konstateras syftet med lägenheten på den centrala adressen.

”Alla kunder fanns på Östermalm och han (Fricke) bodde på Kungsholmen och han ville inte gå omkring med grejer på sig. Det som han inte sålt har han gått upp och lämnat i lägenheten”, står det i domen.


LÄS OCKSÅ: Personerna bakom de svenska kokainligorna

Marknadsfördes via sms

Stockholms tingsrätt dömer också Fricke och Kangas extra hårt eftersom de varit förslagna med marknadsföring i mobilen:

"Vid bedömningen av straffvärdet ska förutom mängden narkotika beaktas att det varit frågan om en betydande försäljningsverksamhet som pågått under viss tid", skriver tingsrätten och fortsätter:

"Graverande måste också anses vara att narkotikan marknadsförts genom ett stort antal SMS-meddelanden samt att det av avlyssnade samtal framgår att potentiella kunder kontaktats för att efterhöra om narkotika efterfrågas."

Kokain på Östermalm

# Narkotikan har från den 10 augusti 2016 bjudits ut till försäljning genom massutskick av sms och för att minska risken för lagföring har kommunikationen med kunderna skett med kodord och delvis med hjälp av teknik som försvårat avlyssning och spårning. Vidare har man för att försvåra upptäckt använt sig av en lägenhet hyrd i andra hand för lagring och paketering av narkotikan.

# De första övervakningsbilderna från lägenheten är från 9 september

# Utöver Fricke och Kangas döms en till person till fyra månaders fängelse för narkotikabrott.

# Kangas och Fricke greps 5 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.