Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kokainköpare i rika förorter bidrar till dödsskjutningar

En person drar upp kokain i näsan, ”snortar”, med hjälp av en hoprullad sedel,Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett stort kokainbeslag i två Stockholmsförorter 2011.Foto: POLISEN / HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainet ökar i rika Stockholmsförorten Danderyd. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kokainet ökar i hela Sverige – och mest i rika Stockholmsförorten Danderyd.

I SR:s Konflikt berättar ungdomar från välbärgade familjer hur ofta de tar kokain och hur lätt det är att få tag i det vita pulvret – via en app på telefonen.

Över- och medelklassens dyra drogvanor har direkt koppling till kriminella gängkrig och dödsskjutningar, enligt programmet.

Kokain är den drog som ökar mest i Sverige och den blir allt mera lättillgänglig. Kokainhandeln omsätter jättebelopp – och kampen om de stora pengarna utlöser drogkrig mellan rivaliserande ligor.

”Veckans Konflikt följer det vita pulvret från över- och medelklassens kicksökande till hur kokainet göder grov kriminell verksamhet och har direkt koppling till vissa av de dödsskjutningar som skett i Sverige de senaste åren”, heter det i senaste avsnittet av programmet Konflikt i P1.

Kokainköp via app

Två unga kvinnor i Danderyd visar reportern den drog-app de har i sina telefoner och berättar hur de varje dag får flera ”erbjudanden”

– Det är väldigt enkelt att få tag på, verkligen, säger den ena kvinnan som kallas Victoria i programmet.

– Jag får erbjudanden varje dag. Till exempel ”Dunder-Eva är inne, ett gram 800 kronor”. Dunder-Eva är ecstasy. Eller meddelanden om näbb, vitt, snö, åka skidor, åka slalom, det är namn på kokain, säger hennes kamrat som kallas Filippa.

De säger att många ungdomar i Danderyd tar kokain. I skolan, på klubbar, på hemmafester i villorna. De flesta ungdomarna i området har mycket pengar, många bor själva eller är ofta ensamma hemma eftersom deras föräldrar arbetar mycket. Och de mindre välbeställda skaffar pengar på annat sätt, det händer att ungdomar säljer föräldrars smycken, säger de.

Droghandel utanför skolan

– När vi tog studenten var det några som sprang ut mellan ceremonierna. Personer som sålde kokain stod utanför, säger Filippa i programmet.

– Jag har tagit regelbundet på fester ett par år. Om man tar lite näbb orkar man mer, jag blir trött av alkohol. Men jag har känslig näsa så jag börjar blöda, säger Victoria.

Victoria tycker att det är för dyrt med kokain och vill sluta. Hon har gått på avvänjningskurser för missbrukare – och säger att det är ”en månad och 17 dagar” sedan hon senast använde drogen. Men hon ser det än så länge bara som ”en paus”, inte som att hon slutat definitivt, förklarar hon.

Kokain göder våldet

De pengar som Filippa och Victoria och deras vänner i Danderyd betalar för kokain ”göder” det dödliga våldet i Sverige. Det säger kriminologer, tidigare kokainlangare, boende i områden som drabbats av gängkriminalitet samt tidigare tunga missbrukare till Konflikts reportrar.

– Kokainköparna bidrar till kriminalitet i förorterna. Det finns en koppling mellan kokainmarknaden och blodet som rinner i gängkonflikterna, säger Sven Granath, kriminolog hos Stockholmspolisen, i programmet.

”Våld och klass”

– Kokain är den drogmarknad som expanderat mest. Det blir en hel del konflikter om försäljning och hantering. Det finns ingen fast struktur, det nakna våldet återstår, säger han.

Kokainhandeln är en fråga om ”våld och klass”, heter det i Konflikt. Där intervjuas också den spanske före detta knarkkungen Laurano Oubina som spelade en huvudroll när kokainet via Spanien började spridas i Europa på 1980-talet. Han har suttit 33 år i fängelse för sin del i den brottsliga verksamheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.