"Kokain var helt normalt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett nytt liv. Jannike Björling har för länge sedan bytt livet på Stureplan mot livet som mamma. Sonen Kean föddes för två månader sedan. "Det är helt fantastiskt", säger hon.
Foto: Lindwall Sven

Från Stureplans vip-rum och skandaler till friskluft och välling. Nu berättar Jannike Björling, 40, exklusivt för Expressen, om mammalyckan, vändpunkten och den nya mannen i hennes liv. 

- För oss rastlösa tar det längre tid att finna ro, säger hon.

Har du sett tidningarna? I dag är det länge sen Jannike Björling fick den förr så vanliga frågan. 

 Nu handlar telefonsamtalen för det mesta om bebisråd från syster och mamma. Sonen Kean föddes för två månader sedan, 21 år efter att Jannike fick sitt första barn Robin.

 – Det är helt fantastiskt! På vissa sätt är man en nybörjare igen, säger hon.

 Hon sitter på restaurangen Street på Söder i Stockholm och ska precis mata Kean med flaska. Jannike smakar för att se att vällingen inte är för varm. 

 – Mmm, jättegott, det är verkligen gott. Sött liksom, säger hon.

Mitt i innersta kretsen


 Jannike Björling är en av Sveriges mest omskrivna och plåtade personligheter. Hon definierade ordet glamour på 90-talet. Själv har Jannike aldrig förstått varför så många är intresserade av hur hon lever sitt liv.

 – När jag och Björn hade skiljts åt tänkte jag att äntligen kommer ingen bry sig om mig längre. Men det var i stället då allt började, säger Jannike. 

 Hon var 23 år och befann sig mitt 

 i den innersta kretsen i Stockholm. 

 – Det ringde andra kända människor jag inte ens kände och frågade om vi skulle gå ut tillsammans, det var sjukt, säger Jannike.

 Snart kom skandalerna och de svarta rubrikerna. 

 – Jag tror att jag blev det perfekta offret för pressen. Jag levde mitt liv och sen exponerades det på sättet det gjorde, säger hon.

 Jannikes liv handlade ofta om nattklubbar och fest, och i förlängningen knark. 

 – I min krets var det helt normalt med kokain, det var mer naturligt än att att ta en grogg. Men det har en enorm baksida. Det finns ingenting glamouröst med att sitta och ta droger klockan fem på morgonen när det börjar bli ljust ute, säger hon.

”Allt var tråkigt”


 Vändpunkten kom sent 90-tal. Jannike skulle öppna ett kafé med mamma Ilse, men krisen blev för djup och hon orkade inte fullfölja planerna.

 – Allting var tråkigt, mitt liv var som dålig cd-skiva som bara stod och hackade. Jag var på gränsen att falla ned i ett mörkt, djupt deprimerande hål, säger Jannike.

 Hon reste utomlands, till Frankrike och Australien och var borta i flera år. 

 Jannike försvann  från offentligheten, flyttade till söder och började jobba inom vården. 

 Men dramatiken lade sig inte helt. Jannike har på senare år varit med om ett gripande som inte ledde till åtal, och blivit dömd för olaga hot mot en krogvakt 2002. 

 – Det är så typiskt. Om jag är inblandad i något slags problematik, vad det än är, så blåser de upp hela grejen. När domen kom kände jag mig psykiskt halshuggen, jag grät hela dagen. Jag har ju dragit mig undan just för att slippa all den där uppmärksamheten, säger hon.

 En dag för cirka tre år sedan, gick Jannike på promenad med sin hund. I parken stannade hon en kille och frågade om eld.

 – Det var liksom inte planerat mellan mig och Håkan. Efter att jag hade tänt min cigarett satte vi oss ner på en bänk och började prata. Och vi hittade varandra, säger hon.

 Nu är Jannike och Håkan lyckliga föräldrar till två månader gamla Kean. 

 – Och jag skulle lugnt kunna ha fler! Men för 20 år sedan oroade jag mig mindre. Nu kan jag inte låta bli att snegla i de där barnböcker-na, säger Jannike.

Mer orolig


 På ett sätt mer orolig men på ett annat sätt lugnare.

 – Min syster brukar reta mig och säga att jag hade rutor på magen två månader efter att Robin var född. Sen säger hon menande att det börjar närma sig två månader nu. Men jag bryr mig verkligen inte. Förut var det ju viktigt hur varenda ögonfrans låg, allt sånt ändras, säger Jannike.

 21-åriga Robin har på senaste åren fått två småsyskon i familjen.

 – När Björn berättade att han skulle bli pappa igen så sa Robin, den där gubben? Ska han ha barn? Men sen tyckte han att det var jättekul. Jag bestämde mig för att inte börja med: Du ska få en lillebror... precis som i alla filmer, säger Jannike och skrattar.

Hittat rätt


 I dag är Jannike glad att hennes före detta verkar ha hittat rätt.

 – Björn har sin familj, men vi ringer inte var-andra längre nu när 

 Robin är stor. Ibland kan man ju tycka att det ändå är 20 år sedan, men det händer att vi 

 ibland inte ens kan prata med varandra på grund av andra parter. Men jag är glad att han har kommit till ro. Det tog sin tid, säger Jannike.

 Hon saknar inte livet som tennisfru. 

 – Det spelar ingen roll om man har ekonomisk trygghet och kan köpa vad man vill om man inte är lycklig inombords. Det är små saker som att vara ute på landet, i friska luften med barnen som betyder något.

 Framtidsplaner finns men de får vänta. Bröllopsplanerna är skrinlagda än så länge.

 – Kean kom före, men jag hoppas och vill att vi gifter oss också, säger Jannike.

 – Jag kan tänka mig att jag flyttar från stan ut på landet. Jag kan ju knappt gå över ett torg med mycket folk längre, jag får panikångest. Jag var nere i stan förra veckan och fick ångest direkt. Det påminner för mycket om mitt gamla liv. 

”Patetiskt”


 Ett liv kring Stureplan är hon inte intresserad av.

 – Om jag vill se en bio kan jag lika gärna köpa en egen biljett, jag förstår faktiskt inte varför man fortfarande vill springa på de där tillställningarna. Jag menar, det skulle ju vara ganska patetiskt om jag stod ute på Café opera fortfarande som en av inventarierna som någon hänger upp sitt paraply på, säger Jannike.

FAKTA

Jannike blev rikskänd över en natt
* Jannike Björling är 40 år och bor på Södermalm i Stockholm med pojkvännen Håkan Forsström, och sonen Kean, två månader.
* Jannike var 17 år när hon blev rikskänd över en natt efter att ha träffat den svenske världsstjärnan Björn Borg som satt i juryn på skönhetstävlingen som Jannike deltog i. Björn och Jannike blev Sveriges mest omskrivna par och som 18-åring födde hon sonen Robin. Efter det fyra år långa förhållandet hamnade de i en uppslitande vårdnadstvist.
* Jannike har utbildat sig till nagelskulptris, florist och modellat. Numera arbetar hon inom vården och är mammaledig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.