Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köer på ett halvår – för att boka pass

Lenin-statyer, Sovjetbyggnader, väldiga och folktomma gator och torg där fotoförbud råder och fruktade säkerhetspolisen MGB har koll på allt och alla. Expressens Federico Moreno och Anna-Karin Nilsson har besökt Transnistrien – ”landet som inte finns”.
Nu har tider börjat säljas på nätet. Polisen säger att de vet om företeelsen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den som vill ut och resa kan ha svårt att få tag i ett nytt pass just nu.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Väntetiderna för att boka pass är just nu rekordlånga i hela landet. 

Det har fått privatpersoner att börja boka upp och sälja lediga tider svart. I Facebookgrupper är människor beredda att betala för att säkra utlandsresan. 

I Stockholm är det just nu knappt fem månaders väntetid för att ansöka om pass.

I Västra Götaland finns den första tiden i Borås den 13 juni – men att förnya sitt pass i Göteborg går just nu inte förrän om ett halvår. 

Men det är inte bara i storstäderna som det är svårt att få en tid. I regioner som Västmanland är kön också flera månader lång.

Tekniska problem spelar in

Det beror på pandemin och att människor nu börjat resa igen och därmed behöver nytt pass. Men det är inte det enda problemet, enligt polisen.

– En annan orsak kan vara att vi har problem med våra tidsbokningssystem. Det är många som vill boka tid samtidigt så det har gjort det lite långsammare. Men i övrigt när det gäller tekniska problem brukar vi inte prata om dem, säger Stefan Marcopoulos.

De långa köerna kommer hänga kvar ett bra tag framöver – troligtvis året ut. 

– Vi jobbar ju hårt på att kunna utöka öppettider och rekrytera personal för att kunna erbjuda fler tider, säger Stefan Marcopoulos. 

Svart marknad för passtider på nätet

På grund av det höga trycket har tider nu börjat säljas på nätet till människor som akut är i behov av efter nytt pass. Det är framför allt i grupper på Facebook som det sker efterfrågningar. Det vet också Polisen om. 

– Vi har fått information om att det säljs tider, säger Stefan Marcopoulos.

Han bekräftar att det är tekniskt möjligt att boka fler tider på samma namn. Därför kan man boka och sedan göra sig av med tider.

– Vi tycker inte att det är okej, säger han. 

Polisen poängterar att den som köper en tid kan bli lurad. Man uppmanar också människor att inte ringa och belasta polisen om passbokning.

SEB:s Inflationsexpert Olle Holmgren kommenterar ökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.