Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kodorden som lockar unga spritköpare på Instagram

Enligt Philip Rettig är det oerhört enkelt att köpa alkohol på Instagram.
Foto: Privat
På Instagram finns flera konton genom vilka ungdomar kan köpa alkohol.
Foto: NTB scanpix

Valborg är en högtid där många festar och dricker – och att få tag i sprit är ingen konst.

På Instagram finns flera konton som langar till unga, och de marknadsför sig helt öppet.

– Det är hur lätt som helst att få tag på langare, säger Philip Rettig, 19.

Genom att söka på specifika kodord på Instagram dyker mängder av konton upp. Alla med samma syfte: att langa alkohol till ungdomar.

– Det är otroligt lättillgängligt, man behöver knappt leta överhuvudtaget, säger Philip Rettig, 19, från Järfälla i Stockholm.

Philip går just nu sista året på gymnasiet och menar att när han började gymnasiet för snart tre år sedan var det inte lika vanligt med langning på sociala medier.

– Men sedan började det komma jättemånga olika konton och det var både de som var mer inriktade på olika områden men också över hela Stockholm.

Enligt Philip letar langarna själva aktivt efter köpare. De skickar ibland meddelanden med vad de har att erbjuda tillsammans med olika prisförslag, utan att man själv bett om det.

– Jag har själv inte haft världens största intresse för alkohol, men ändå fick jag fyra olika konton som skickade förfrågningar om att följa mig på Instagram.

Philip Rettig, 19, blev kontaktad av flera konton.
Foto: Privat

Erbjuder utkörning

Flera av langarna har flera tusen följare och för att köpa alkohol är det endast att skriva ett direktmeddelande.

Kodorden består ofta av slangord för alkohol, olika drycker eller Systembolaget. 

I beskrivningen av kontot står det oftast hur man går tillväga för att köpa. En del erbjuder utkörning, andra bestämmer en plats att mötas upp medan vissa åker mellan olika tågstationer.

– Ibland kan det stå ”Levererar mellan tåglinje Kungsängen till Stockholm Central” och vissa skriver att de bara kör i specifika kommuner, säger Philip.

”Unga berättar sällan”

Boxiao ”Bosse” Pan är ungdomsutvecklare vid polisen i Täby. Han delar uppfattningen om att det är väldigt vanligt med langningskonton på Instagram och inför valborg är det troligt att många ungdomar sökt sig dit för att köpa alkohol.

Polisen har extrainsatta resurser, såväl civila som uniformerade, och enligt Boxiao Pao jobbar de väldigt offensivt och uppsökande.

– Om vi påträffar en ungdom med alkohol frågar vi alltid varifrån de har fått det, men det är väldigt sällan som de faktiskt berättar för oss varifrån de fick det, säger han.

Boxiao ”Bosse” Pan berättar om hur polisen jobbar.
Foto: Privat

Kontona på Instagram är oftast anonyma och låsta vilket gör spårningsarbetet svårare, men ibland händer det att polisen får in bra tips på personerna som ligger bakom kontona.

– Det hände ganska nyligen, då bedrev vi en väldigt omfattande spaningsverksamhet, precis som vi gör vid narkotikaärenden, och gjorde ett tillslag, säger Boxiao Pan.

Olagligt att langa men inte att köpa

Att sälja alkohol till personer under 20 år är olagligt. Men att köpa är inte olagligt – så länge det inte är smuggelsprit vilket majoriteten av det som säljs på Instagram är.

– Ungdomar som köper alkohol från Sverige blir vittnen och inte misstänkta. Däremot är det olagligt att köpa smuggelsprit, men då måste man kunna styrka att det är det också vilket är svårt eftersom det ser likadant ut, säger Boxiao Pan.

Ministern: ”Fasansfullt”

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att hon är förvånad hur pass enkelt det är att illegalt langa via Instagram och andra sociala medier.

– Det är fasansfullt att det pågår organiserad langning till ungdomar. Vi har rapporter om såväl langning av alkohol som narkotika till unga människor. 

Ministern är förvånad över hur enkelt det är att langa och köpa alkohol via Instagram, och hon menar att sociala medie-jättarna har ett ansvar i att hitta och stänga ner den typen av konton. 

– Det är inte försvarbart. Som tonårsförälder och som ansvarig minister är jag både arg och oroad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.