Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kod 1 000" på Ikea var brända bullar

Ikea Kungens kurva. Foto: Johanna Pettersson
"Vi har ett personalmeddelande, kod 1000 gäller."
Den olycksbådande meningen ropades ut om och om igen på Ikeas varuhus i Kungens kurva - och skrämde upp tusentals kunder.
Men larmet visade sig vara falskt.
- Någon i caféet hade råkat bränna en plåt med bullar, säger varuhuschefen Anders Gyhlenius.
Onsdagen på Ikea blev ovanligt dramatisk för de tusentals shoppingsugna kunderna. Vid halv tolv-tiden på förmiddagen började plötsligt varuhusets högtalare ljuda "Vi har ett personalmeddelande, kod 1000 gäller." Meddelandet upprepades var femtonde sekund - om och om igen.
- Kod 1 000 är vårt internspråk och innebär att all personal ska ha beredskap för att något kan ha hänt. Skulle något allvarligt ha inträffat ska personalen utrymma varuhuset, säger varuhuschefen Anders Gyhlenius till Expressen.se.

Bullar i ugn

Men det olycksbådande larmet handlade varken om brand eller bombhot - det var betydligt mindre dramatiskt än så.
- Det visade sig att någon i entrécaféet hade råkat bränna en plåt med bullar. Varuhusets känsliga detektorer kände av röklukten och gick ut med ett automatiskt larm, säger varuhuschefen Anders Gyhlenius.
När jourpersonalen kom till caféet var faran redan över. Det skamsna cafébiträdet erkände sitt misstag - och höll fram plåten med de vidbrända bullarna.
Flera uppskrämda kunder vände sig senare till personalen för att få reda på vad utropet betydde.

Obetydliga saker

Att meddelandet upprepades så ofta var ett misstag som varuhuset nu ska åtgärda, enligt Anders Ghylenius.
Internmeddelandet "kod 1 000" ropas ut i varuhuset ungefär en gång varannan månad - men ofta är det en automatisk reaktion på obetydliga saker, som vattenånga från köket.

Kanske är era detektore rför känsliga?

- Nej, vi har inte råd att låta dem vara för känsliga. Ikea i Kungens kurva brann ju 1970, och vi vill inte att det ska hända igen, säger Anders Ghylenius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!