Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kobralarm från turistparadiset

En femmeter lång kungskobra fångades in på Phuket.
Foto: Myndigheterna i Rawai
I februari fångades en något mindre kobra i ett badrum i Phuket.
Foto: Skärmdump Phuket Gazette

En fem meter lång och tio kilo tung kungskobra har fångats in i turistparadiset Phuket i Thailand.

Dess partner lyckades dock komma undan.

Nu varnas turister och boende i området.

– Kobran som kom undan kan komma tillbaka för att hitta sin partner, säger Aroon Solos, borgmästare i Rawai till Phuket Gazette.

I vintras överraskades paret Marita Björk, 54 och Janne Waldau, 50, av en kobra när de låg vid poolen i Thailand.

Det var boende i Rawai, i södra Phuket, som gjorde den obehagliga upptäckten. Högt upp i ett bambuträd såg de två enorma kungskobror hopslingrade med varandra. De slog larm och en grupp räddningsarbetare var snabbt på plats. De lyckades efter en hel del arbete fånga in en av kobrorna. Den var fem meter lång och vägde drygt tio kilo.

- Det tog tio räddningsarbetare två timmar att säkert fånga in ormen men den andre kom undan, berättar en räddningsarbetare för Phuket News.

Han fortsätter:

– Invånarna tror att de höll på att para sig. Just nu uppmanar vi därför alla i området att vara försiktiga och hålla utkik efter den kobra som kom undan. Den kan lätt bli farlig.

Turister på Phuket varnas.
Foto: Ida Thunberg

Kobran släpptes fri vid populär utkiksplats

Även borgmästaren i området, Aroon Solos, går ut med en varning till båda invånare och turister på plats i det mycket populära turistmålet Phuket.

– Kobran som kom undan kan komma tillbaka för att hitta sin partner, så snälla, informera räddningsarbetare om ni skulle få syn på den, säger Aroon Solos till Phuket Gazette.

Den kungskobra som man lyckades fånga in släpptes senare fri igen i närheten av Kata viewpoint, en mycket populär utkiksplats bland turister som besöker Phuket.

– Om den andra kobran hittas så måste vi fånga in den och släppa den på samma ställe, säger en räddningsarbetare.

Det här var långt i från den första gången kungskobror dykt upp och skrämt boende och turister i Phuket.

Kobror har dykt upp flera gånger den senaste tiden på Phuket.
Foto: Google Earth/Expressen

I februari dök en två meter lång kobra upp i ett badrum hemma hos en kvinna i Phuket. Kvinnan hade vaknat på natten och gick in på toaletten för att uträtta sina behov. Hon hörde då ett väsande ljud. Kvinnan tände badrumslampan och befann sig plötsligt öga mot öga med en två meter lång kobra, skriver Phuket Gazette. Hon flydde in till grannen och ringde efter hjälp. Kobran kunde slutligen fångas in och släppas ut i det fria igen.

Marita Björk och Janne Waldau.
Foto: PRIVAT

Kobror i slagsmål under restaurang i Phuket

Tidigare i år larmades även räddningsarbetare till en restaurang i Phuket. Enligt larmet skulle två "enorma" ormar slåss med varandra under restaurangen. Det visade sig stämma. En 3,5 meter lång kungskobra, som senare visade sig väga runt sex kilo, hade gett sig på en mindre kobra under restaurangen. Den mindre av dem hade fått ett djupt bett i huvudet. Med hjälp av en stor pinne lyckades räddningsarbetarna stoppa ormbråket och fånga in de båda ormarna. De fördes bort och släpptes fria på två separata platser, skriver Phuket News.

I januari i år överraskades Marita Björk, 54 och Janne Waldau, 50, när de låg vid poolen i Ao nang i Krabi nära Phuket.

Marita Björk och Janne Waldau.
Foto: PRIVAT

– Vi låg vid poolen på hotellet när vi märkte att att det blev lite uppmärksamhet runt baren. När vi kom dit såg vi att det var en orm på marken, säger Marita Björk.

Personal på hotellet tillkallades när gästerna förstod vad som hade hänt.

– Ingen av oss hade väl någon ormskräck riktigt men vi förstod att det var en giftig orm. Ormen försvann sedan och då ryckte personalen på axlarna.

Kobror

Kobra kallas flera olika ormarter som finns i Afrika och Asien.

De tillhör alla familjen giftsnokar.

För närvarande finns cirka 20-talet olika arter av kobror. Den mest kända är den indiska kobran eller glasögonormen.

Kobrorna har till stor del olika nervgifter som förlamar livsviktiga organ som lungor och hjärta. Vissa kobror har en speciell tandfunktion som möjliggör för dem att likt en "vattenspruta" spruta sitt gift mot angriparens ögon.

När kobrorna blir skrämda eller uppretade reser de framkroppen, breder ut halsen till en sköld och väser.

Deras föda består mestadels av grodor, möss, råttor, fåglar, ödlor och ibland andra ormar.

Världens längsta giftorm är kungskobran där man påträffat exemplar som varit över 5 meter långa.

Källa: Wikipedia

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.