Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kobonden pressades - misstankar har stärkts

Foto: Jens L'Estrade

NYKÖPING-STJÄRNHOV. Claes Roempkes 69 kossor blev inte stulna. 

Under torsdagen förhördes bonden under flera timmar och nu får han tillbringa minst en natt till i arrestcellen i Nyköping. 

– Jag tycker att misstankarna om att här inte är en stöld har stärkts, säger chefsåklagare Robert Eriksson till Expressen.se. 

Lantbrukaren från Stjärnhov, med de 69 försvunna kossorna, misstänks vara en bedragare.

Han pressades i går i ett 4,5 timme långt polisförhör – och anhölls sedan av åklagare. I dag fortsätter förhören på polishuset i Nyköping, där han hållits inlåst i en arrestcell under natten.

– Han är bestört och stridlysten, säger advokat Staffan Fjellström.

Claes Roempke, 47, anmälde själv att de 69 kossorna försvunnit från lantgården i sörmländska Stjärnhov i december förra året. 

Först i går tog fallet en helt ny vändning. 

Polisen vet inte vad som hänt med kossorna.

– Det är det vi försöker ta reda på genom en mängd olika utredningsåtgärder, säger åklagaren Robert Eriksson till Expressen.se. 

– Det vi konkret nu utreder är ett misstänkt grovt bedrägeriförsök mot försäkringsbolaget.

En misstänkt

Det var tidigt i går morse som kobonden hämtades in till förhör  – samtidigt gjorde polisen razzia på gården. 

Mysteriet om vad som hänt med 69 kossorna har börjat klarna – och chefsåklagare Robert Eriksson avskrev i går helt teorin om en fräck kostöld. 

– Jag gör bedömningen att det inte funnits tillräckligt med tidsutrymme för den stöld som anmälts, säger han. I nuläget är det bara en person som är misstänkt i målet. 

Kossorna är försäkrade med ett värde på runt 700 000 kronor och Claes Roempke misstänks för försök till grovt bedrägeri.

Under fredagen väntas åklagaren Robert Eriksson ta beslut i häktningsfrågan.

– Jag får kontinuerliga uppdateringar ur förhören. Jag tycker att misstankarna om att det här inte är en stöld har stärkts, säger Robert Eriksson. 

Efter torsdagens förhör som pågick under flera timmar är bonden fortfarande anhållen. Han kommer att få tillbringa minst en natt till i arrestcellen på polishuset i Nyköping.

Inga tårar

Kobonden säger att han inte gjort något brottsligt som kan kopplas till de 69 försvunna kossorna: Han förnekar brott och vidhåller att han inte har något med det här att göra, säger advokat Staffan Fjellström. 

Enligt advokaten reagerade Claes Roempke med förvåning på åklagarens anhållningsbeslut i går:

– Samtidigt är han är han bestört och stridslysten eftersom han felaktigt blir anklagad för det här. 

 Är han ledsen? 

– Han hade inga tårar i ögonen. 

 Hur mår han? 

– Efter omständigheterna bra. Han är inte orolig för egen del, däremot för djuren på gården. 

För Leif GW Persson är inte de 69 kossorna någon komplicerad gåta. Han har tidigare avslöjat i SVT:s "Veckans Brott" att han har skrivit ner sitt svar på mysteriet på en hemlig lapp – och sa då:

– Jag är nog ganska klar över vad det här handlar om men det är lite problematiskt att prata om. Dels av hänsyn till pågående utredning och dels att man ska vänta med att babbla om sådant tills man är helt säker.

Efter polistillslaget i går var GW ännu mer hemlighetsfull:

 Kan du nu berätta vad du har skrivit på lappen? 

– Det kommer vi att avslöja i programmet när det är dags, sa han till Expressen.se:s reporter Callum Bloodworth.

Advokat Staffan Fjellström om GW:s hemliga lapp:

– GW har ett stort underhållningsvärde. Jag nöjer mig med att säga så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.