Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fossmo frigiven: ”Fick själv klippa sin fotboja”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Helge Fossmo, numera Iversen, dömdes 2004 till livstids fängelse.
Foto: PASSBILD
Knutby i Uppsala kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under söndagen blir Helge Fossmo, numera Iversen, villkorligt frigiven.

Den före detta Knutbypastorn har suttit i fängelse sedan 2004 – då han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

– Efter att ha avtjänat 18 år nu, har han själv fått klippa sin fotboja och går nu ut till ett liv som fri man, säger Helge Fossmos advokat Anton Strand till Expressen.

Det var 2019 som Örebro tingsrätt beviljade Helge Fossmo ansökan om att få sitt fängelsestraff tidsbestämt. Strafflängden sattes då till 26 år.

Sedan i april förra året har han suttit på ett utslussningsboende. Villkorlig frigivning sker normalt efter att två tredjedelar av straffet har avtjänats.

I sitt beslut om utslussningsboende uppgav Kriminalvården att Helge Fossmo var i behov av en successiv utslussning från anstalten till ett liv i frihet, skriver SVT Nyheter.

Under söndagen blev Helge Fossmo villkorligt frigiven.

– Han bor i en mellanstor svensk stad och har bostad och sysselsättning, säger Anton Strand.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” säger kriminologprofessor Leif GW Persson att Fossmo inte får några ”lysande vitsord”.

– Vi ska nog inte förvänta oss några mänskliga stordåd från pastor Fossmo, säger han i programmet.

Det var 2004 som Helge Fossmos fru Alexandra Fossmo mördades i parets hem, och ytterligare en man som bodde granne med paret skottskadades svårt. Fossmo dömdes till både för anstiftan till mordet på sin fru och för mordförsöket på grannen.

Starkt kritisk till Knutby-utredningen efter nya dokumentären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.