Knutbyförsamlingen – så gick det sen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

17 år har gått sedan mordet och mordförsöket i Knutby. 

Sedan dess har pastorn Peter Gembäck polisanmält sig själv, Åsa Waldau dömts för misshandel och Urban Fält för sexuellt utnyttjande. Församlingen lade ner 2018 och i dag har flera tidigare medlemmar bytt namn och flyttat till andra orter.

Två bor kvar i Knutby, en annan har startat en podd – här kan du läsa vad de gör i dag. 

Sara Svensson.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sara Svensson

Då: Flyttade till Knutby runt 1998 för att praktisera inom församlingen. Detta efter att ha träffat Åsa Waldau året innan på en bibelskola i Aneby utanför Jönköping. I augusti 2000 gifte hon sig med Jonathan Waldenvik som också jobbade inom församlingen. Enligt tidigare medlemmar blev paret tilldelade varandra av Åsa Waldau och det var inget lyckligt äktenskap. Paret skilde sig och i samband med det, i maj 2001, flyttade hon hem till paret Helge och Alexandra Fossmo. Sara Svensson och Helge Fossmo inledde en sexuell relation. På hösten 2003 attackerade Sara Svensson Alexandra Fossmo med en hammare. Efter händelsen förvisades hon från församlingen och flyttade då till sitt föräldrahem i Vaggeryd, Småland. 2004 erkände Sara Svensson att hon skjutit Alexandra Fossmo till döds och skottskadat en granne. Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Hon frigavs 2011.

Sara Svensson i HBO:s nya dokumentär.
Foto: SHAZI ÖZDEMIR / HBO NORDIC

Nu: Är skriven på en mindre ort i Mellansverige där hon pluggat textilprogrammet på en folkhögskola, enligt Aftonbladet. I samband med frigivandet skrev förvaltningsrätten att ”hon har etablerat ett socialt nätverk och har haft diverse timvikariat inom varierande yrken” samt att ”hon lever i ett sammanhang där hon känner att hon accepteras och kan leva vidare.” 2014 varit Svensson aktiv medlem inom en annan frikyrkoförsamling och kör.

– Hon finns med i församlingens gudstjänst och verksamhet. Det mesta bygger på att hon fått personliga vänner i församlingen som hon känner sig trygg med, sa pastorn i den aktuella församlingen i en intervju i Aftonbladet. 

Medverkar i HBO:s serie om Knutby. 

Expressen har sökt Sara Svensson.

Urban Fält 2004.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Urban Fält

Då: Blev medlem i Filadelfiaförsamlingen och flyttade från Värmland till Knutby med sin familj 2001 efter att ha deltagit en bibelskola där samma år. När familjen kom till Knutby hyrde de ett litet hus av Helge Fossmo. Urban Fälts arbete inom församlingen var ideellt och familjen levde på fruns lön, som jobbade i en skola. Han har tidigare beskrivit att han ”blev tagen av den kärlek och gemenskap som fanns där” om Knutby.

Tidigt inom församlingens ”innersta krets” blev Urban Fält betraktad som ”fel” och enligt polisförhör var han därför tvungen att ändra på sig. Runt 2004 tillhörde Urban Fält den ”innersta kretsen”. Efter Helge Fossmo tvingades bort från församlingen fick Urban Fält senare en ledande roll som pastor inom församlingen, tillsammans med Åsa Waldau. I förhör har en 17-årig flicka beskrivit Fält som att ”hans ord var lag, eftersom det han sa var vad Gud sa”. Åsa Waldau och Urban Fält ska även haft en sexuell relation. I polisförhör har Fält sagt att ”det var hans tjänst kring Åsa Waldau att strida för det sexuella utifrån att hon skulle gifta sig med Jesus.” 

Urban Fält 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu: Dömdes i mars 2020 till villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning, efter att ha utnyttjat en 17-årig flicka sexuellt. Han dömdes även till att betala 85 000 kronor i skadestånd till flickan. I samband med åtalet valde Fält att erkänna och skrev bland annat ett öppet brev till tidningen Dagen: 

”Jag var en av pastorerna i Knutby! Det var ett sammanhang som var helt galet. En sekt! Jag har i dag helt tagit avstånd från allt som det handlade om! Där gjorde jag många fel och jag gjorde människor illa! Med djup ånger ber jag alla de jag skadat om förlåtelse! Jag tar fullt ansvar för det jag gjorde fel och jag har inte något emot någon av dem som var med i sekten!”

I maj 2020 skilde sig paret Fält, och Urban Fält bor sedan samma år i en mindre stad i Mellansverige. 

Expressen har sökt Urban Fält genom advokat Henrik Stolare.

Peter Gembäck 2004.
Foto: JOHANNA PETTERSSON

Peter Gembäck

Då: Flyttade till Knutby 1997, ett halvår innan Helge Fossmo. Han jobbade inom församlingen 1999 och blev pastor under 2001. Peter Gembäck och frun Emma Gembäck, som också tillhörde församlingen, hade en nära relation till makarna Helge och Heléne Fossmo fram tills Helénes död i december 1999, enligt polisförhör. Han tillhörde även Åsa Waldaus ”innersta krets”.

Peter Gembäck 2020.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nu: Peter Gembäck hade en tongivande roll som pastor i församlingen fram till 2016 då han polisanmälde sig själv, pastorn Urban Fält och Åsa Waldau. I mars 2020 dömdes Gembäck till villkorlig dom och drygt 20 000 kronor i dagsböter för misshandel och olaga tvång. Han har bland annat gått ut i SVT:s Uppdrag granskning och berättat om tiden i Knutby Filadelfia, om sitt ansvar och om sin relation till Åsa Waldau. 

– Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, beskrivit situationen och bett dem utreda om det är någonting som är straffbart eller inte, säger han. 

Peter Gembäck bor i dag kvar i Knutby tillsammans med sin fru Emma Gembäck och parets gemensamma barn, men flyttar snart till utkanten av Stockholm.

Expressen har sökt Peter Gembäck.

Emma Gembäck 2008.
Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Emma Gembäck

Då: Uppväxt frikyrkligt i Mölnlycke utanför Göteborg. Träffade Åsa Waldau på en kristen ungdomskonferens och flyttade till Knutby 1996 för att jobba inom församlingen med barn och ungdomar. Hon gifte sig senare med Peter Gembäck som också jobbade inom församlingen. Paret hade en nära relation till Helge och Heléne Fossmo fram tills Heléne Fossmo dog. Emma Gembäck blev senare pastor inom församlingen och tillhörde Åsa Waldaus ”inre krets”.

Emma Gembäck 2020.
Foto: Lotta Härdelin/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu: Bor kvar i Knutby tillsammans med maken Peter Gembäck och deras gemensamma barn, men flyttar snart till utkanten av Stockholm. Emma Gembäck driver Sektpodden tillsammans med läkare och psykoterapeuten Rigmor Robért. Hon har även gått ut i medier tidigare och berättat om sitt liv i Knutby Filadelfia samt om det ansvar hon känner att hon har haft i allt som skedde där.

– Jag har ju också varit den som har varit med och frusit ut andra. Jag tror aldrig att hon (Åsa Waldau) hade fått den plattformen om vi andra inte hade varit med och byggt den åt henne. Vi är medskyldiga allihopa, säger hon i tidningen Hemtrevligt förra året.

Emma Gembäck har avböjt kommentar.

Patrik Waldau 2004.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Patrik Waldau

Då: Uppväxt i Knutby. Träffade Åsa Waldau i tonåren i Uppsala och paret gifte sig 1994. De bodde tillsammans med sina två barn på ”kullen” i Knutby och Patrik Waldau var äldstebroder i Knutby Filadelfiaförsamlingen. Runt 2000 gled han och Åsa Waldau isär, och Patrik inledde senare en kärleksrelation med Maria Waldau, som också tillhörde församlingen. 

Nu: Patrik och Åsa Waldau skilde sig 2016 och de sålde då deras gemensamma hus på ”kullen”. Patrik gifte om sig med Maria Waldau 2017, som han haft en kärleksrelation med sedan början av 2000-talet. Tillsammans har de i dag ett barn. 2018 berättade Patrik Waldau för första gången om att Åsa Waldau misshandlat personer inom församlingen, efter att tidigare försvarat både församlingen och Åsa Waldau utåt sett. Han medverkade även i SVT:s Uppdrag granskning från 2018 där han gav sin bild av Knutby och relationen till Åsa Waldau. 

– Jag har försvarat den situationen och den tron vi har haft, i dag är det ju med smärta jag inser att jag och vi har trott på något som vi i dag ser var fel, säger Patrik Waldau till Uppdrag granskning. 

Patrik Waldau har avböjt att kommentera.

Maria Waldau: 

Då: Maria, som då hette Larsson, flyttade från Göteborg till Knutby 1999 efter att ha träffat Åsa Waldau på en kristen konferens i Malmö några år tidigare. Hon bodde inneboende hos Helge Fossmo från januari 2000, och det var även då hon blev medlem i församlingen. 2002 flyttade Maria Larsson in i Patrik Waldaus föräldrars hus och hjälpte Åsa Waldau med barnen. Efter att Maria Larsson fått veta att Åsa Waldau var ”Kristi brud” blev hon utvald att vara en av hennes ”tärnor”. Hon tillhörde således Åsa Waldaus ”innersta krets” på det sättet att hon var en av hennes ”tjänarinnor”. Maria inledde även en kärleksrelation Patrik Waldau. 

Nu: Är gift med Patrik Waldau sedan 2017. Paret har flyttat från Knutby och bor tillsammans med parets gemensamma barn på en mindre ort i västra Sverige. Maria Waldau har i Uppdrag granskning från 2018 och 2020 berättat om sin roll i Knutby Filadefiaförsamlingen och om sin relation till Åsa Waldau. 

– Jag har inte levt för mig själv, mitt liv har varit för henne, säger hon till Uppdrag granskning 2018.

Maria Waldau har tackat nej till att kommentera artikeln.

Åsa Waldau 2004.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Åsa Waldau

Då: Flyttade till Knutby 1992 efter en skilsmässa med sin dåvarande make. Började jobba som pastor inom Knutby Filadelfias församling 1993. Åsa Waldau gifte om sig med Patrik Waldau som hon också har två barn med. Tillsammans bodde de på ”kullen” i Knutby. Efter mordet 2004 tog Åsa Waldau över som en av ledarna i församlingen. 2005 släppte hon albumet Mitt hjärta 2005 och 2007 skrev hon boken Kristi brud – vem kan man lita på?. Hon drev även Gränsta Spa i Knutby. Waldau var pastor och ledare i församlingen fram till 2009 då hon lämnade rollen som pastor. 2013 skrev hon även barnboken Barn och bus – En spindelman och mus.

Åsa Waldau 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu: Dömdes i mars 2020 till villkorlig dom och samhällstjänst för åtta fall av misshandel, gärningar utförda mot andra personer inom församlingen. Enligt tidigare medlemmar fortsatte Waldau styra församlingens styrelse och ”inre krets” fram till 2016, då en annan pastor i Knutby Filadelfia polisanmälde henne för misshandel. 

Åsa Waldau har erkänt visst våld och en osund kultur men förnekat de allvarligare brottsanklagelserna.

Hon och Patrik Waldau skilde sig under den här perioden. Åsa Waldau lämnade då Knutby, bytte efternamn och är sedan dess skriven på en mindre ort i Mellansverige. Har ingen registrerad förvärvsinkomst och är i dag ogift. 

Expressen har sökt Åsa Waldau utan framgång.

Helge Fossmo 2004.
Foto: JAN DÜSING

Helge Fossmo

Då: Arbetade som pastor i Kristinehamn och flyttade till Knutby 1997 tillsammans med sin dåvarande fru Heléne Fossmo och deras två barn. 1999 hittades Heléne Fossmo död i badkaret. Året efter gifte Helge Fossmo om sig med Alexandra, Åsa Waldaus syster. Åren som följde hade han en tongivande roll inom församlingen och 2002 blev han föreståndare i Knutby Filadelfia. 2001 flyttade även barnflickan Sara Svensson in hos familjen Fossmo, vilken Helge Fossmo inledde en sexuell relation med. 2004 mördades Helge Fossmos andra fru Alexandra Fossmo av Sara Svensson, som också skottskadade en granne. Helge Fossmo hade även vid tidpunkten för mordet och mordförsöket en kärleksaffär med grannens fru. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på Alexandra Fossmo och mordförsök på grannen. Han åtalades även för mordet på sin första fru Heléne Fossmo, som ogillades av rätten.

Helge Fossmo intervjuas i HBO:s nya dokumentärserie om Knutbyfallet.
Foto: DAVID HELLMAN / HBO NORDIC

Nu: Avtjänar fortfarande sitt straff som 2019 tidsbestämdes av Uppsala tingsrätt till 26 år. Det innebär att Helge Fossmo, nu 50, friges i början av nästa år. Huset där mordet begicks på ”kullen” i Knutby såldes 2017, och Fossmo har i dag skyddade personuppgifter. 

– Jag hoppas att jag ska hitta en församling dit jag kan gå och fira gudstjänst och vara en del av trosgemenskapen, har Fossmo sagt i en intervju från 2019 i Expressen.

Expressen har sökt Helge Fossmo via advokat Anton Strand.

I en tidigare version stod det att Helge Fossmo släpps fri april 2021. Det är fel. Korrekt är i början av 2022.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.