Knivman skjuten av polis i Uppsala

En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis i Uppsala.

Knivbeväpnade Mesut Sahindal, 34, sköts på tisdagsmorgonen till döds av polisen i Uppsala.

Enligt vittnen på platsen avlossades mellan sex och åtta skott.

– Då har man skjutit ett skott som träffar i huvudet, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Nu öppnar riksenheten för polismål en förundersökning gällande vållande till annans död.

Polisen kallades till platsen vid 04-tiden på morgonen med anledning av larm om olaga hot i en bostad. 

Mesut Sahindal, bror till mördade Fadime Sahindal, ska där ha hotat anhöriga, bland annat sin mamma. Men när polisen kommer till platsen är han inte längre där. 

– När patrullen sedan har varit på platsen hos de anhöriga som har hotats så åker de runt och letar i området och man upptäcker honom igen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Men när 34-åringen konfronterades började han gå mot poliserna.

– Den beskrivningen vi har fått av läget att han gått mot poliserna med en kniv vardera i handen, säger Lisa Sannervik.

Skott mot huvudet

Man uppmanade först honom muntligen att släppa knivarna, men när han inte lyssnade avlossade man varningsskott. När polisen sedan försökte använda pepparspray lyssnade mannen ändå inte - och man avlossade verkansskott mot honom.

– Polisen sköt först varningsskott och sedan verkansskott mot benen och ett skott mot huvudet, säger Christer Nordström.

Mesut Sahindal avled troligtvis på plats, men konstaterades död på Akademiska sjukhuset i Uppsala vid 05-tiden på morgonen.

En stor del av området är nu avspärrat och polisen genomför för teknisk undersökning av platsen. De inblandade poliserna ska under morgonen förhöras.

Mer än sju skott

– De poliser som har varit inblandade i det här ingripandet är kvar på polisstationen och vi jobbar med samtal med dem och de kommer att få lämna uppgifter från platsen, säger Lisa Sannervik.

Händelsen utspelade sig tidigt på tisdagsmorgonen. 

En boende i området berättar att denne väcktes vid fyratiden på morgonen av skottlossningen.

– Vi väcktes av sex, sju skott vid fyra, halv fem, säger grannen till Expressen.se, och tillägger att det rörde sig folk och poliser utanför fastigheten.

Ytterligare ett vittne berättar att polisen tidigt på morgonen hade spärrat av området kring fastigheten.

– Vi hörde skottlossning under natten, ungefär klockan fyra på morgonen. Jag hörde någon som pratade lite, säger han och fortsätter:

– Det var mer än sju skott.

Hotat och misshandlat sin före detta fru

Omständigheterna kring skjutningen är på morgonen oklara, och polisen väntar på att göra en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa hur Sahindal dog.

Det ska göras en rättsmedicinsk undersökning på mannen, så det är först efter det som vi vet var de här skotten kan ha träffat, säger Lisa Sannervik.

Kort efter skjutningen inledde chefsåklagare Håkan Roswall på riksenheten för polismål en förundersökning gällande vållande till annans död.

– Det gjorde jag redan klockan 6 morse, säger han.

Det ska ha varit tre poliser på plats i samband med skottlossningen, och man ska nu utreda vem som avlossade skotten. Under tisdagseftermiddagen kommer poliserna att höras.

– Det är sådant som vi inte vet ännu, utan det är sådant som vi nu ska utreda. Vi får höra vad de själva har att berätta om det. Sedan är det vapen tagna i beslag och där kan man se hur många kulor det är kvar i magasinen, säger Håkan Roswall.

Hotat och misshandlat sin före detta fru

Till det kommer resultatet från den rättsmedicinska undersökningen och den pågående tekniska undersökningen på plats, som kulor och patronhylsor.

– Där kan man också förhoppningsvis hitta en del kulor som man kan använda i jämförelse med de vapen som är tagna i beslag, säger Roswall.

Enligt polisen hade Mesut Sahindal vid två tillfällen under gårdagen hotat sin före detta fru. Första gången polisen kallades till platsen var vid 11-tiden på morgonen då en anmälan om olaga hot gjordes. Han hade då lämnat platsen, men återkom senare under kvällen. Nästa gång polisen kom till platsen var vid 21-tiden på måndagskvällen, då han ska ha misshandlat kvinnan.

Mesut Sahindal greps på plats men frigavs av åklagare under natten. Han hade sedan tidigare kontaktförbud mot sin före detta fru.

Dödsskjutningar sedan 2013

Januari 2013: Södertälje: En 26-årig man skjuts efter att ha rånat en guldsmedsaffär.

Maj 2013: Husby, Stockholm: 69-årig man skjuts vid ett ingripande i en lägenhet.

Juli 2013: Varberg: En 24-årig man skjuts efter att ha knivdödat en äldre kvinna och skadat två personer.

November 2013: Hagfors: En 45-årig asylsökande man skjuts efter ett bråk vid ett flyktingboende.

Mars 2014: En spjutbeväpnad man skjuts till döds av polisen i Partille utanför Göteborg.

April 2014: En knivbeväpnad man i 30-årsåldern skjuts till döds i Uppsala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.