Knivbeväpnad man skjuten av polis i Kalix

Publicerad

KALIX. Polisen har skjutit en knivbeväpnad i Kalix.

Mannen har förts till sjukhus.

Två poliser öppnade eld mot mannen sedan han gått till angrepp mot deras kollega.

Händelsen inträffade vid 15.30 på onsdagen. Polisen fick larm om en beväpnad man i ett villaområde i Kalix-Nyborg, en by söder om Kalix.

– Polisen fick in uppgifter om att en man hade uppträtt hotfullt och aggressivt. Framme på platsen eskalerade händelsen och när mannen skulle gripas tvingades man använda verkanseld, säger Lars Öberg, polisens enhetschef i Östra Norrbotten.

Har förts till sjukhus

Mannen är i 30-årsåldern och ska ha gått till angrepp mot en polis. Då öppnade två av polisens kolleger eld mot mannen, som nu har förts till sjukhus.

– Enligt de uppgifter vi har fått så ska han inte vara livshotande skadad, säger Lars Öberg.

Mannen var beväpnad med ett tillhygge, enligt polisen. De vill inte kommentera närmare vad för typ av tillhygge men enligt uppgifter till P4 Norrbotten ska det röra sig om en kniv.

Försök till grov misshandel

Mannen är gripen, misstänkt för bland annat försök till grov misshandel och skadegörelse på polisfordon. Enligt normalt förfarande när polis avfyrar tjänstevapen så har ärendet också lämnats över till Riksenheten för polismål som ska utreda om poliserna agerat korrekt.

Polisen vill inte lämna ytterligare uppgifter i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag