Knivattack på gymnasieskola i Vallentuna

Publicerad
Uppdaterad
En 17-årig elev på ett gymnasium i Vallentuna har skadats allvarligt efter en knivattack på skolan.
Flera ungdomar blev vittnen till det blodiga dådet och samlades kring den blödande pojken efter det som beskrivs som ett överfall "riktat mot en speciell individ".
Tre stycken män hämtades vid klockan 11.00 till förhör.
- Vi har en stor insats och jobbar på bred front, säger Anders Gillander, presstalesman vid polisen i Roslagen, till Expressen.se.
Attacken skedde vid klockan 08.40 cirka 20 meter från skolans entré. Det 17-åriga offret var på väg in i skolan för att gå på en lektion när han attackerades, uppger polisens presstalesman Anders Gillader för TT.
Enligt Gillander förefaller överfallet "riktat mot en speciell individ".
- Det känns mer som att man har väntat på en person som ska gå in än att man tagit första bästa, säger han till TT.
Efter knivskärningen ska 17-åringen ha legat på rygg på skolgården. Han var inte kontaktbar, enligt vittnen på platsen.

"Försökte prata med honom"

En elev på skolan berättar för TT att han från klassrumsfönstret såg den skadade eleven ligga nere på skolgården. Han gick då ut dit:
- Vi var några stycken som stod runt honom. Han låg på rygg på marken och hans kompisar försökte prata med honom, men han svarade inte och han darrade, säger eleven till TT.
Eleven berättar också att han inte såg några skador.
- Sedan kom polisen och körde bort oss.
Gärningsmannen flydde till fots från platsen.
En förundersökning gällande försök till mord är inledd.

Tre till förhör

Enligt Anders Gillander använde gärningsmannen en kniv.
Offret skadades svårt och det finns en stor blodpöl på platsen där dådet skedde.
– Han har förts till sjukhus i ambulanshelikopter, säger Anders Gillander.
17-åringen opererades under eftermiddagen på Karolinska sjukhuset.
Vid klockan 11.00 hämtades tre män till förhör, enligt Sven-Erik Olsson på polisens ledningscentral.
Är de misstänka för något?
– Det behöver de inte vara.

Larm 08.39

SOS Alarm fick larmet klockan 08.39.
En av eleverna på skolan berättar för TT:s reporter att polisen kom till platsen före ambulansen. Den första ambulansen ska ha kommit efter en halvtimme.

Stor insats

Skolan är i krisläge på onsdagsmorgonen.
Skrämda elever skriver på mikrobloggen Twitter att de inte får lämna skolan.
– Rektor är på väg in.
– Vi har krisgruppsmöte, säger en person i gymnasiet ledningsgrupp till Expressen.se.
Ett krismöte har hållits i skolans aula. På det sa man att skoldagen ska fortsätta som vanligt.

Ingen gripen

Ingen person var vid klockan 11.15 gripen.
– Vi har en stor insats och jobbar på bred front, säger Anders Gillander.
Gärningsmannen ska ha varit klädd i luvtröja. Inledande uppgifter om att han varit maskerad med rånarluva bekräftas inte av polisen. Däremot uppger vittnen för Expressens utsända att gärningsmannen maskerat sig.
Tidigare fanns uppgifter om att flera personer skulle ha attackerats av gärningsmannen, men varken polisen eller Expressens utsända har information som bekräftar detta.

Säkerhetsåtgärder

Då gärningsmannen fortfarande är på fri fot vidtas säkerhetsåtgärder runtom i Vallentuna. På Bällstabergs förskola får ingen vistas ute.
- Vår skola har tagit in alla förskoleelever som en säkerhetsåtgärd. Ingen får finnas ute på skolgården, säger Christer Westerlund, förskoleansvarig på Bällstabergs förskola i Vallentuna.
Vittnen uppmanas av polisen att höra av sig med sina uppgifter till 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag