Knivattack i kyrka i Nice – kvinna fick halsen avskuren

Macron: ”Frankrike är under angrepp”.
Nice borgmästare är på plats.
Vincent Loquès dog i attacken i Nice på torsdagen.
Foto: Privat / Twitter
Bilder från brottsplatsen.
Foto: Twitter
Poliser på plats vid kyrkan där attacken i Nice ägde rum.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beväpnade poliser på gatorna i Nice.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beväpnade poliser på gatorna i Nice.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Brahim Aouissaoui, 21, en tunisisk migrant, pekas ut som ansvarig för terrordådet i Nice, av fransk polis. 

Under torsdagseftermiddagen namngavs kyrkoarbetaren Vincent Loquès som ett av de tre offren för terrordådet. 

– Frankrike är under angrepp, säger presidenten Emmanuel Macron under en presskonferens och kallar det ”en islamistisk terrorattack”.

Efter terrordådet har nu polisregion Stockholm höjt beredskapen och fattat beslut om ”särskild händelse”, rapporterar Aftonbladet

Efter terrordådet i Nice har polisregion Stockholm fattat beslut om att påbörja en särskild händelse och bevaka franska intressen i huvudstaden, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Bland annat ska ett av intressena som nu får en extra bevakning vara den franska ambassaden. 

– Vi håller koll och har ökat den allmänna bevakningen av sådant som kan vara av franska intressen, mer än så kan jag inte säga, säger Stockholmspolisens presstalesperson Eva Nilsson till Aftonbladet. 

Terroristen gick till attack under morgongudstjänsten

Vid 09-tiden på torsdagsmorgonen gick en knivbeväpnad gärningsman till attack mot flera personer i Notre Dame-kyrkan, i centrala Nice.

Minst tre personer har mördats och flera har skadats. Fransk polis bekräftar för NBC News att två kvinnor är bland offren. 

Brahim Aouissaoui pekades under torsdagskvällen ut som terrormördaren. Han är en 21-årig tunisisk migrant som anlände till Italien i slutet av september och sedan tog sig till Frankrike, rapporterar nyhetsbyrån AFP.  

https://twitter.com/AFP/status/1321860411952648193

Vincent Loquès jobbade i kyrkan – mördades av terrorist

Ett av dödsoffren var Vincent Loquès, som jobbade i kyrkan, vilket har bekräftats i en tweet från arbetsgivaren. På bilden syns han stå avslappnad och leende klädd i T-shirt. 

Enligt Le Monde halshöggs en kvinna inne i kyrkan och en säkerhetsvakt i kyrkan ska ha knivhuggits till döds. Ytterligare en kvinna dödades vid en närliggande bar, dit hon flytt från misstänkta terroristen. 

– Med attacken på läraren Samuel Paty var det yttrandefriheten som var måltavlan. Med den här attacken i Nice så är det regilionsfriheten, säger premiärminister Jean Castex till parlamentet under torsdagen, rapporterar AP

Nice Matin beskriver panikartade scener och polisen ska ha oskadliggjort gärningsmannen genom att ha avlossat skott. Källor uppger för Le Monde att gärningsmannen förts till sjukhus med allvarliga skador.  

Macron: ”Frankrike är under angrepp”

Frankrike höjer nu terrorhotsnivån till högsta möjliga och fördubblar antalet patrullerande soldater till 7 000 efter terrordådet. 

– Om vi attackeras så är det på grund av våra värderingar, våra värderingar om frihet och vår målsättning att inte vika oss för terrorism, säger Emmanuel Macron under ett tal i Nice på torsdagseftermiddagen, rapporterar France 24

Han kallar händelsen ett ”islamistiskt terrordåd”, enligt AFP.

– Frankrike är under angrepp, säger Macron. 

https://twitter.com/AFP/status/1321825178297507840

Nice borgmästare Christian Estrosi uppger, enligt lokala medier, att gärningsmannen ska ha ropat ”Allahu Akbar”. 

Allt tyder på att det är en terrorattack”, skriver han på Twitter. 

Niceborna påminns om terrordådet 2016

För Niceborna väcker morden minnen från terrorattacken i juli 2016 till liv – då en islamistisk terrorist mördade 86 människor genom att köra genom den myllrande folkmassan som samlats på strandpromenaden under nationaldagsfirandet. 

För mindre än två veckor sedan skakades Frankrike av ett knivdåd när en lärare fick halsen avskuren i huvudstaden Paris. 

47-årige Samuel Paty, far till ett fem år gammalt barn, halshöggs bara dagar efter att han visat upp en bild av profeten Mohammed under en lektion. 

Terrorforskaren: ”Frankrike är i stormens öga”

Tre personer har dött och flera har skadats efter en knivattack i franska staden Nice • Hör Magnus Ranstorp om läget i landet.

Här skjuts gärningsmannen efter mordet på läraren i Paris

Abdullakh Anzorov sköts av polis i en förort till Paris efter mordet på läraren Samuel Paty för två veckor sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.