Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivarna slipas inom Moderaterna

Anna Kinberg Batra genomgår en tid med svaga siffror i opinionen.
Foto: Björn Lindgren /Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ett parti som skälver, inte bara av alarmerande svagt stöd i opinionen, utan också av intern kritik.

Den nya bottensiffran på 16,6 procent har inte bara lämnat Anna Kinberg Batra starkt ifrågasatt, det är flera i partiledningen som kan hänga löst.

– Stabiliserar vi oss under 17-18 tror jag att yxan kommer fram. Det behöver inte vara partiledaren, det kan vara partisekreteraren som ryker, säger en M-källa.

En av tre. Så många väljare har lämnat Moderaterna sedan Anna Kinberg i Batra i januari bytte fot och öppnade dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. Noteringen i Expressens och Demoskops nya opinionsundersökning på 16,6 procent är inte bara sämsta noteringen sedan 2003 - Moderaterna är förbiåkta av Sverigedemokraterna som skulle bli näst största parti om det var val i dag.

– Det är katastrofsiffror. Vi är snart nere på Bo Lundgren-nivåer, siffror man tidigare har hånat, säger en M-källa.

Internt håller man nu andan fram till nästa mätning. Om inte siffrorna vänder ligger partiledningen risigt till. Oron för att snart stå utan arbete växer hos både riksdagsledamöter och kommunpolitiker.

– Stabiliserar vi oss under 17-18 tror jag att yxan kommer fram. Det behöver inte vara partiledaren, det kan vara partisekreteraren som ryker, säger en person inom partiet.


LÄS OCKSÅ: Demoskop/Expressen: SD större än Moderaterna

Flera namn nämns som ersättare

Flera namn har förekommit i spekulationerna om en potentiell efterträdare till Anna Kinberg Batra – bland andra Elisabeth Svantesson, Johan Forssell och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson.

Men enligt Expressens uppgiftslämnare finns i dag inget självklart alternativ och Kristersson pekas ut som en del av problemet.

– Det här är delvis hans fel. Folk är förbannande över att det inte går bra i den ekonomiska politiken. Han syns inte. Folk vet inte var han är någonstans.

Moderaterna svajar på bred front visar Demoskops undersökning men mest akut är väljarflykten i storstäderna.

Under förmiddagen på fredagen träffade Anna Kinberg Batra lokala företrädare för partiet när länskommunalråden hade möte, efter mötet var det flera Stockholmspolitiker som vädrade sin oro och sitt missnöje.

– Vi måste lyfta fram att regeringen misslyckas på område efter område och här måste Anna bli tydligare i debatten. Hon gör det väldigt bra här med oss och det behöver hon även visa svenska folket, att hon faktiskt är både väldigt bra och rak, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna som var med på mötet.

– Det är ett läge där det behövs mer tydlighet. Och man behöver prata mer om det om politiska innehållet snarare än spelet i riksdagen.


LÄS OCKSÅ: Kinberg Batra i krismöte under dagen

"Det är otydligt vad vi vill"

Kommunstyrelsens ordförande i Täby, Leif Gripestam, är inne på samma spår.

– Det är otydligt vad vi vill, här MÅSTE vi bli tydligare. Jag tror att det är viktigt att vi går tillbaka till våra grundläggande värderingar om frihet. Man måste vässa kommunikationen.

Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande för M i Sundbyberg är inne på samam linje.

– Man behöver ta en ordentlig funderare kring vad man gör, vilka frågor man lyfter och hur man pratar om frågorna. Det är mycket prat om spelteorier nu, "vem tar vem och varför tar man vem?", säger Mikael T Eriksson som inte kände sig hemma i det vägval partiledaren gjorde när hon öppnade för samarbete med SD. I Sundbyberg styr Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier och Miljöpartiet.

– I storstäderna vill man rösta på ett parti som är modernt och som tror att det går att göra bra saker tillsammans och söker vettiga samarbetspartners för detta, som ser hur vi gör samhället bättre, inte hur vi ska exkludera en massa människor.

Tolkar jag dig som att SD inte är en vettig samarbetspartner?

– Jag jobbade för regeringen Reinfeldt och det är den modellen jag har tagit med mig till Sundbyberg, säger kommunstyrelsens ordförande och svarar på frågan om Anna Kinberg Batra är hans statsministerkandidat i en eventuell framtida allliansregering:

– Min statsministerkandidat är Moderaternas partiledare.

Saknar en röd tråd

Flera av de moderater Expressen talat med pekar ut SD-beskedet som en av orsakerna bakom opinionsfallet men inte den enda.

Framför allt otydligheten kring beskedet tros ha förvirrat både väljare och partiföreträdare. Taktik och snabba utspel har fått gå före en röd tråd, säger en uppgiftslämnare.

Vissa menar att en stor del av problemet beror på arvet från Fredrik Reinfeldt som tvingat fram hastiga positionsförflyttningar i frågor som migration och tiggeri.

De senaste siffrorna har fått ledningen att inse att man måste agera, uppger en M-företrädare. Frågan är bara hur.

– Ingen känner att det finns en långsiktig strategi. Varför finns vi överhuvudtaget? Det är otydligt vad vi tycker, säger en annan källa med insyn.

Nya mätningar nästa vecka

När Expressen var i kontakt med Anna Kinberg Batra efter den nya svarta opinionssiffran under torsdagen, sa M-ledaren att hon skulle jobba dag och natt fram till valet för att vända den negativa trenden.

Men tålamodet tryter, på flera håll i de interna M-leden krävs snabb handling.

– Det är ett allvarligt läge, nu måste man samla sig och sätta sig ner och diskutera hur man går vidare, säger tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn. Vad har man gjort för fel och vad man kan göra bättre.

– Jag kommer inte att ge några kommentarer på vad, har jag synpunkter så tar jag det internt med partiledningen. Men man hinner göra mycket politik fram till valet, menar Adelsohn.

Nästa vecka väntas två nya opinionsmätningar, från Svd/Sifo och Ipsos/DN..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.