Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knarksajter släckta av svensk polis och FBI

Enligt DN har personer som använt krypterade internetadresser kunnat handla en mängd olika narkotika preparat från den svenska sajten Flugsvamp. Foto: Claudio Bresciani/TT

400 sajter har släckts ner i en stor knarkräd på nätet – däribland den svenska sidan Flugsvamp, som sålt dödsdrogen spice, skriver DN.se.

Totalt har 17 personer gripits i härvan – varav två svenska misstänkta säljare.

– För oss är det väldigt viktigt att kunna stoppa det, säger Sören Clerton, tillförordnad chef för kriminalpolisenheten till Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter är det den svenska Rikskriminalpolisen som tillsammans med Europol och amerikanska FBI, som har stoppat den stora narkotikaaffären på nätet.

Sammanlagt har 400 sajter släckts ner under operationen.

Dessutom har två svenska, misstänkta säljare gripits.

Nu kommer nästa svåra uppgift: identifiera alla köpare.

"Det här är en jättegrej"

Sören Clerton är tillförordnad chef för kriminalpolisenheten.

Till DN säger han:

– Det här är en jättegrej. Totalt har det stängts ned över 400 sajter, gjorts beslag på 1,7 miljoner kronor och 17 personer har gripits i den internationella operationen. En svensk sajt har förekommit och även stängts i operationen – Flugsvamp.

Har använt bitcoin

Enligt DN har personer som använt krypterade internetadresser kunnat handla en mängd olika narkotika preparat från Flugsvampsajten. En virtuell valuta har använts som betalningsmedel: bitcoin. Detta har försvårat polisens möjlighet att spåra affärerna.

– Vi har kunnat se att en stor del av den svenska droghandeln går via den, även om vi inte tidigare kunnat identifiera köpare och säljare, säger Sören Clerton till tidningen.

När sajten Flugsvamp bommades hade den runt 900 drogannonser. En av de droger som fanns att köpa helt öppet var just spice – dödsdrogen som skördat flera svenska offer den senaste tiden.

– För oss är det väldigt viktigt att kunna stoppa det, säger Sören Clerton till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!