Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knarkmisstänkt polischef åtalad för flera brott

Fastnade i drogkontroll efter fest på Dragon Gate.
Dragon Gate är en hotellanläggning utanför Gävle. Foto: SAMUEL AHLIN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

En polischef i Gävleborg har åtalats för ringa narkotikabrott och för olaga dataintrång.

Den åtalade fastnade i en drogkontroll på en ravefestival i juni – och visade tecken på narkotikapåverkan, enligt åtalet.

– Min klient nekar till brott och säger sig inte ha tagit någon narkotika, säger advokat Thomas Öberg.

En person med chefsjobb hos polismyndigheten Gävleborg – enligt SVT – gick på ravefestival i hotellanläggningen Dragon Gate utanför Gävle i juni. Personen, som inte var i tjänst, stoppades av en polispatrull som ”arbetade aktuellt arbetspass mot narkotikabrottslighet”, enligt förundersökningen.

Polispatrullen noterade ”tecken på narkotikapåverkan” med symtom som ”blanka ögon, utvidgade pupiller och forcerat gång och tal. Spretande fingrar och ryckiga okontrollerade handrörelser”, enligt polisrapporten.

”Oförenligt med polisjobbet”

– Det är helt oacceptabelt. Det är helt oförenligt med polisjobbet att vara misstänkt för ett narkotikabrott, säger Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborg, till SVT Nyheter Gävleborg.

Polischefen har också åtalats för olaga dataintrång efter att, enligt åtalet, ha gjort fem obefogade slagningar på olika personer i polisens IT-register.

Polischefen som testats positivt för amfetamin nekar till brott i båda fallet – och säger att den uppmätta mängden måste ha överförts ”indirekt” efter det förekom mycket haschrökning på ravefestivalen. Symtomen kan också ha berott på bruk av mediciner, enligt den åtalade.

Förnekar brott

– Min klient förnekar narkotikabrott . Det uppmätta värdet är lägsta tänkbara man kan mäta upp. Min klient säger att det förekom mycket haschrökning i miljön där vederbörande befann sig och säger sig inte ha tagit något själv, säger Thomas Öberg, advokat i Gävle, som företräder den åtalade.

– Också vad gäller dataintrång nekar min klient till brott. Min klient vidgår två fall av att ha gått in och slagit, men säger att det fanns befogad anledning båda gånger, säger han.

Advokat Öberg säger att ”det är väldigt påfrestande att bli utsatt för de här anklagelserna”, men vill inte gå in på vad åtalet kan innebära för klientens fortsatta karriär som polis.

Setts hos kriminell

Enligt SVT, som citerar en polisrapport, har polisens spanare också sett den åtalade hos en känd kriminell person nattetid, något som Arbetarbladet först rapporterade om. Det var samma person som den åtalade gjort dataslagningar på. Polischefen bekräftar i förhör umgänge med kriminella.

Polisområdeschefen Per Ågren säger att det är svårt för polisen att dra gränser för vad poliser får göra privat.

– Men det förstår ju var och en att det inte är bra för polisens förtroende om man umgås med kriminella. Men jag kan inte ha synpunkter på vem man blir kär i, säger han till SVT.