Efter en skottlossning, där fem personer dödades och en marinsoldat blev skadad, kunde polisen gripa Joaquín Guzmán på fredagen. Foto: Christian PalmaEfter en skottlossning, där fem personer dödades och en marinsoldat blev skadad, kunde polisen gripa Joaquín Guzmán på fredagen. Foto: Christian Palma
Efter en skottlossning, där fem personer dödades och en marinsoldat blev skadad, kunde polisen gripa Joaquín Guzmán på fredagen. Foto: Christian Palma
Joaquín "El Chapo" Guzmáns filmplaner gjorde att utredarna kunde hitta honom Foto: APJoaquín "El Chapo" Guzmáns filmplaner gjorde att utredarna kunde hitta honom Foto: AP
Joaquín "El Chapo" Guzmáns filmplaner gjorde att utredarna kunde hitta honom Foto: AP
I den här tunneln ska "El Chapo" ha flytt från fängelset Altiplano sommaren 2015. Foto: Marco UgarteI den här tunneln ska "El Chapo" ha flytt från fängelset Altiplano sommaren 2015. Foto: Marco Ugarte

I den här tunneln ska "El Chapo" ha flytt från fängelset Altiplano sommaren 2015.

 Foto: Marco Ugarte
Ingången till tunneln. Foto: James Breeden/Splash NewsIngången till tunneln. Foto: James Breeden/Splash News
Ingången till tunneln. Foto: James Breeden/Splash News

Knarkkungen ville göra film om sig själv

Publicerad

Knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán ville göra en film om sig själv.

Det tackar de mexikanska myndigheterna för eftersom det gjorde att utredarna hittade honom, skriver BBC.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP är Mexiko nu beredda att utlämna kartelledaren till USA.

På fredagen greps den förrymde drogkartelledaren med smeknamnet "El Chapo" i en strandvilla i den mexikanska kuststaden Los Mochis, i hans hemstat Sinaloa.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP är Mexiko nu beredda att utlämna kartelledaren till USA. Nu framkommer även nya uppgifter om hur han kunde fångas.

Jakt i kloakerna

Efter en skottlossning, där fem personer dödades och en marinsoldat blev skadad, kunde polisen sätta Joaquín Guzmán i järn.

Men enligt chefsåklagaren Arely Gomez fick de dock först jaga honom nere i stadens kloaker. Han kom nästan undan, men myndigheterna lyckades stoppa hans bil på en motorväg utanför staden, rapporterar BBC.

Tog kontakt med skådespelerskor

Det kanske mest anmärkningsvärda är dock hur knarkkungen kunnat lokaliseras.

Strandvillan hade varit satt under övervakning i en månads tid. Detta efter att Guzmáns representanter ringt till filmproducenter och skådespelerskor för att spela in en film om honom.

Det gjorde att knarkkungen blottades för utredarna, enligt chefsåklagaren, som inte lämnade ytterligare detaljer.

Tunnelbyggaren greps

Nu ska Guzmán skickas tillbaka till samma högsäkerhetsfängelse som han, genom en kilometerlång tunnel under marken, rymde ifrån i juli förra året.

Där kan han snart få sällskap av mannen som ansvarat för bygget av tunneln som Guzmán rymde genom. Han greps också i tillslaget mot strandvillan, enligt BBC. Liksom ägaren till marken där tunnelbygget genomfördes, advokaten som betade för tunneln och Guzmáns svåger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag