Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knarkkungen "El Chapo" har gripits

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán har gripits, twittrar den mexikanske presidenten Enrique Pena Nieto.
Foto: AP
En tunnel där Joaquin Guzman Loera, "El Chapo" försökt fly tidigare.
Foto: Adriana Gomez

"El Chapo" rymde genom en 1,5 kilometer lång tunnel från duschen i sin cell.

Nu har knarkkungen Joaquin Guzmán gripits, enligt Mexikos president.

Enligt uppgifter skedde gripandet efter en skottlossning med mexikanska marinsoldater.

Knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán har gripits efter snart ett halvår på fri fot. Det meddelade den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto på Twitter. Presidenten fick själv utstå kraftig kritik efter den spektakulära, och för myndigheterna pinsamma, rymningen i somras.

Han lämnar ingen information om var eller när knarkkungen gripits, men tackar regeringens säkerhetskabinett "för denna viktiga prestation för rättsväsendet i Mexiko".


https://twitter.com/EPN/status/685526304058294272

Guzman är ledare för den så kallade Sinaloakartellen i Mexiko, som smugglar tonvis med kokain från Colombia till USA genom Mexiko. När han greps i sin lyxiga strandvilla i Sinaloa i februari 2014 var han känd som den person som smugglade mest droger av alla in i USA.

Grävde tunnel

Guzmán flydde från högsäkerhetsfängelset Altiplano utanför Mexiko City den 11 juli 2015, genom en 1,5 kilometer lång tunnel som grävts från duschutrymmet i hans cell.

Den var 1,7 meter hög. 75 centimeter bred och låg 10 meter under marken. Man hade använt ordentligt byggmaterial och tunneln var utrustad med lampor. En motorcykel hittades i slutet av tunneln och tros ha använts för att transportera ut honom.

Rymningen ledde till en omfattande jakt i ett stort område. En belöning på över 30 miljoner kronor utlovades till den som kunde ge information som skulle kunna leda till ett gripande.

Uppgifter: Greps efter skottlossning

Enligt CBS News uppger en person med insyn i utredningen att Guzmán greps efter en skottlossning med mexikanska marinsoldater i staden Los Mochis.

Den mexikanska flottan uppger att insatsen genomförts efter ett tips och att skott avlossats, enligt CBS News, som skriver att fem misstänkta dödades och sex andra greps. En soldat skadades lindrigt.

I huset hittades två bepansrade fordon, åtta gevär, en pistol och ett raketgevär.

20 år för mord

Joaquin Guzmán greps först 1993 i Guatemala, utlämnades till Mexiko och dömdes till 20 års fängelse för mord och narkotikasmuggling. Han mutade dock fängelsevakter och lyckades fly 2001. Han var på fri fot i 13 år innan han så fångades in igen 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.