Kongressen kommer hålla på hela helgen och inleds med ett tal av statsminister Stefan Löfven från moderpartiet, S.
Signifikant för kongressen är också att den markerar slutet på Philip Botströms tid som ordförande för ungdomspartiet.
Två viktiga punkterna för partiet
I synnerhet två punkter komma vara av vikt under årets kongress, skriver TT. Partiet vill locka nya väljare och de vill initiera en förutsättningslös utredning av den svenska narkotikapolitiken. Avgående ordförande Botström menar att just narkotikan kopplas till två stora problem i Sverige: gängkriminaliteten och att Sverige har Europas högsta narkotikadödlighet.
– Det sammantaget innebär att vi behöver utreda den svenska narkotikapolitiken, det har inte gjorts på 20 år, säger han till TT.
Stefan Löfven anförde förväntat just de två frågorna i det tal han höll när kongressen inleddes på fredagen. Han riktade sig först till ungdomarna i SSU.
– Sverige behöver er unga för att bygga samhället ännu starkare.
– Framtiden raseras när ungdomar tvingas gå arbetslösa. Därför kraftsamlar vi i regeringen för att trycka tillbaka arbetslösheten, sa Löfven.
Därefter adresserade han den organiserade brottsligheten i Sverige, med särskilt fokus på narkotikan.
– Vi måste ta kampen mot knarket. Vi ser att över- och medelklass tar knark och partyknarkar. De bidrar till gängen och till dödandet, inte minst av oskyldiga.
– Genom att bekämpa knarket så bekämpar vi kriminaliteten, sa Löfven.
Nya ordföranden
Den som ska föra SSU vidare kommer med all sannolikhet att vara en kvinna. Amalia Rud Pedersen från Göteborg och Lisa Nåbo från Östergötland är de som gör upp i valet om ordförandeposten, även om Rud Pedersen varit valberedningens förstahandsval.
Rud Pedersen konstaterar att hon vill se ungdomspartiet förankra sin politik på lokal nivå i stället för att profilera sig på sociala medier. På så sätt menar hon att det går att locka ungdomar.
– Ett stort fel som S har gjort är att vi bara har varit regeringens parti och inte en stark socialdemokrati. På samma sätt har SSU varit regeringens ungdomsförbund snarare än socialdemokratins och arbetarrörelsens. Det är ett misslyckande, säger hon till SvD.
Skillnad i ledarskap
Utmanaren Lisa Nåbo menar att de ideologiska skillnaderna mellan henne och Rud Pedersen inte är särskilt stora – det är inte det som kommer avgöra valet, utan hon menar att det handlar om skillnaderna i ledarskap.
– Jag vill se mig själv som en vanlig person som inte är uppvuxen i partiet och har valt att utbilda mig till ett jobb som inte är kopplat till partiet, säger Nåbo som snart är färdigutbildad polis till SvD.
Oavsett utfall får vinnaren en stor utmaning att locka unga till partiet. I början av året 2021 hade ungdomspartiet 7000 medlemmar, målet är att öka dessa till 22 000 – på fyra år.
Anledningen till satsningen är att driva in röster till moderpartiet Socialdemokraterna inför kommande val 2022.