Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knapes kritik mot regeringens taktik

Anders Knape (M) menar att man kunde gjort mer.
– Kapacitet och beredskap fanns ju för att börja en ganska bred provtagning tidigare än vi gjorde, säger Anders Knape
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
SKR-ordföraren riktar stark kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, socialminister.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och Folkhälsomyndigheten var för långsamma med beslutet om coronatester.

Det anser Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner.

– Kapacitet och beredskap fanns ju för att börja en ganska bred provtagning tidigare än vi gjorde, säger han i ”Ekots Lördagsintervju”.

Regionerna hade tidigt möjlighet att börja testa svenskar – men startsignalen från myndigheten och regeringen kom alldeles för sent. Det menar Anders Knape.

– Kapacitet och beredskap fanns ju för att börja en ganska bred provtagning tidigare än vi gjorde. Men vi har ju haft som princip här, både kommuner och regioner, att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi följer regeringens rekommendationer, vi följer det som man på nationell nivå lägger fast, säger han i ”Lördagsintervjun”.

Har kritiserats hårt 

Frågan om testning har varit en het debatt. Flera forskare, läkare och politiker ifrågasatte Sveriges coronastrategi. En av dem var den förre testkoordinatorn Harriet Wallberg.

– Jag är av uppfattningen att vi borde hållit kvar vid en bred testning och smittspårning och byggt upp kapaciteten mycket tidigare, har hon tidigare sagt.

Enligt Knape hade spridningen i samhället förmildrats om testningen påbörjats tidigare.

– Det är väl så att hade testningen kommit i gång tidigare så kanske också smittspårning och den allmänna smittspridningen hade kunnat begränsas.

”Politisk pajkastning”

Efter att ha lyssnat lördagsintervjun reagerade Anders Henriksson, 2:e vice ordförande i SKR och Socialdemokraternas gruppledare i SKR. Han tycker att Anders Knape ägnar sig åt partipolitik, något som inte hör hemma hos SKR.

– Att Anders Knape ägnar sig åt politisk pajkastning av en så viktig fråga som testning och smittspårning är olyckligt. Det känns förhastat att redan nu ge sig på att utvärdera resultatet av en tuff situation som vi fortfarande är mitt i, säger Anders Henriksson till Expressen. 

– Vi i kommuner och regioner är vana vid att snabbt agera, ta ansvar och inte vänta på någon annan. Det är ingen som suttit på händerna under Coronapandemin. Det utgår jag från att också SKRs ordförande också vet, fortsätter han.


Se också:

Därför kan vissa personer få viruset igen – hör Hans-Gustaf Ljunggren förklara.
Anmälan till läkemedelsverket har gjorts – hör Karin Tegmark-Wisell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.