Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knäböjande polisen slipper straff: ”Var mycket utsatt”

Polisen gick ned på knä med ett plakat under BLM-demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen som gick ned på knä under Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i somras slipper straff från arbetsgivaren.

Stockholmspolisens utredning slår dock fast att hennes agerande var ”olämpligt”.

Under sommarens Black lives matter-demonstration i Stockgolm gick en polis ned på knä med ett plakat med texten ”white silence is violence”.

Hennes agerande polisanmäldes men åklagare inledde inte någon förundersökning. Flera personer anmälde också till justitieombudsmannen, som i stället lät polisen utreda det som inträffat.

Nu är den utredningen färdig. Resultatet är att polisen som knäböjde inte straffas av arbetsgivaren.

”Mycket utsatt”

Enligt den arbetsrättsliga utredningen har hon visserligen agerat olämpligt genom att att inte följa grundlagens krav på saklighet och opartiskhet, men eftersom hon var ”mycket utsatt” kunde det inte krävas att hon i stunden insåg hur ”varje åtgärd i efterhand skulle kunna komma att uppfattas av andra”, står att läsa i en skärmdump som publicerats på Twitter.

Hennes agerande bedöms som en ringa förseelse vilket innebär att hon slipper disciplinstraff.

Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen, bekräftar att uppgifterna på Twitter stämmer:

– Det var en arbetsrättslig utredning som gjordes i region Stockholm. Då har man tittat på om det ska bli en disciplinär påföljd och kommit fram att med hänsyn till omständigheterna är agerandet ringa och då kan det bli någon disciplinpåföljd.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.