Expressens reporter Ingvar Hedlund lyssnar och njuter av vinet som Jenny Härstam serverar på krogen Vassa Eggen.
Expressens reporter Ingvar Hedlund lyssnar och njuter av vinet som Jenny Härstam serverar på krogen Vassa Eggen.

Kluckande vin - vackraste ljudet

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. 3 000 människor har sagt sitt: Ljudet av ett kluckande vin är vackrast.
Värst är ljudet av gråtande barn.
I kväll kommer världens vackraste ljud att höras över hela Sverige. Brittiska forskare har bett 3 000 människor rösta fram världens vackraste ljud. Etta: Ljudet då du häller upp ett glas vin. Forskarna vid King's College i London, bad även deltagarna lista det mest minnesvärda ljudet. Vinnare blev ett barns första ord. Men barn är inte bara gulliga. När deltagarna fick rösta på det jobbigaste ljudet hamnade gråtande barn på förstaplatsen. Värsta ljuden 1. Gråtande barn. 2. Naglar mot svart tavla. 3. Bil eller huslarm. 4. Tandläkarborr. 5. Skällande hund. 6. Någon som pratar med munnen full. 7. Mobiltelefonsignaler. 8. Väckarklockor. 9. Kniv mot en tallrik. 10. Skära tänder. 11. Biltuta. 12. En telefon som inte svaras. Vackraste ljuden 1. Kluckande vin. 2. Ljuden under en gryning. 3. Katt som spinner. 4. Regn. 5. Skratt. 6. En å. 7. Öppen eld. 8. Vågor som slår mot stranden. 9. Steg genom snön. 10. Regn på ett tält eller husvagnstak. 11. En bil som accelererar. 12. Kyrkklockor från långt håll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag