Klubbens kamp för egen bollplan: ”Nära att ge upp”

Svenska anfallsstjärnan i Stjärnmötet.
Första spadtaget till en fullstor konstgräsplan i Ås. I mitten på maj nästa år ska den stå klar.
Foto: Privat
Andreas Westberg, fotbollsförälder, har tillsammans med en konstgräsgrupp kämpat för att bygget ska börja sedan 2016.
Foto: Privat
Planen blir ett komplement till klubbens nuvarande fyra naturgräsplaner.
Foto: Privat

I jämtländska Ås har man velat anlägga Krokoms första konstgräsplan i snart fem år. 

Nu är det första spadtaget i marken – och Ås IF en bra bit på väg mot de 8 miljonerna som planen kommer att kosta. 

– Jag tror det här kan vara en bidragande orsak till att tonårstjejer fortsätter att spela, säger föräldern Andreas Westberg.

Hittills har varken Krokoms kommun eller Ås IF, med sina 18 ungdomslag och 2 seniorlag, haft en konstgräsplan. Istället har klubben hyrt in sig för dyra pengar i Östersund stora delar av säsongen. Något som Östersunds-Posten först berättade om.

– På våra breddgrader är ju kruxet att vi har fyra perfekta naturgräsplaner, men de inte är spelbara förrän andra halvan av maj. Och den här veckan går det i princip inte att träna längre än till halv sju, eftersom det inte funnits belysning, säger Andreas Westberg, fotbollsförälder och en av dem som arbetat med konstgräsprojektet sedan 2016.

Han beskriver det första spadtaget förra veckan som overkligt. Efter att bygglovet utretts länsstyrelsen tre gånger av, beviljades den fullstora konstgräsplanen.

– Många gånger har vi nog varit nära att ge upp, egentligen känner jag stolthet att vi inte gjorde det, säger han.

Fotboll är stort i det lilla men stadigt växande samhället Ås, speciellt bland ungdomar, och i år firar klubben hundra år. Men jämfört med klubbar som kan träna längre in på säsongen har man haft sämre förutsättningar.

Vill hålla kvar tonårstjejerna

Andreas Westberg hoppas att konstgräsplanen på Hovängens IP ska göra att spelare stannar kvar i både sporten och Ås IF.

– Klubbens ambition är ju att få till ett A-lag på damsidan. Jag tror att det här kan vara en bidragande orsak till att tonårstjejer fortsätter att spela längre, säger han.

Men att få spelare att stanna, handlar inte bara om sportsliga prestationer.

– Vi tänker att det får en massa positiva effekter på alla plan på kort och lång sikt. Vi hoppas att det blir ännu mer av en samlingsplats där man får ägna sig åt motion och hälsa. Nu är det kolsvart i byn.

Åtta miljoner

Prislappen på konstgräsplanen kommer landa på strax över 8 miljoner. Här har man – förutom 700 000 kronor i bidrag från kommunen – sökt med ljus och lykta efter finansiering. En stor del har arvsfonden, idrottsrörelsen och regionen gått in med. Men det krävs också sponsorer och eget kapital.

Just nu säljer medlemmarna sportlotter, där man drar in mellan 50 000 och 100 000 kronor varje omgång.

Med en bit kvar till målet, blev det första spadtaget en extra morot för spelarna.

– De yngre medlemmarna tyckte det var jättehäftigt på invigningen, att ”herregud, kommer det bli en fullstor fotbollsplan”, säger Andreas Westberg.


Kulturministern om föreningslivet:

Amanda Lind om SportExpressen Föreningslivs Sifo-undersökning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.