Klockan 12.00: Tyst minut för offren i Norge

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 12.00 i dag måndag stannar Norge för att hedra offren i bombdådet i Oslo och massakern på Utöya.
Sveriges regering och regeringar i övriga Norden uppmanar också sina invånare att på bred front delta i den tysta minuten.
I går hölls en minnesstund i Norge för offren i terrorattentaten i Olso och Utöya. Under eftermiddagen besökte det norska kungaparet bombplatsen i Oslo för att med egna ögon bevittna förstörelsen. Med sig hade de den norska statsministern Jens Stoltenberg och ett regeringsråd.
– Det gör ett väldigt stort intryck på alla, också på kungaparet, att se ödeläggelsen. Så gott som alla kontor i regeringsbyggnaden är förstörda. Det är en plats där sju människor mist livet, säger Jens Stoltenberg.

Tyst minut i Norge och Sverige

I dag klockan 12.00 har en tyst minut utlysts i Norge. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar också svenskar att på bred front delta i att hedra de omkomna.
"För att visa Sveriges varma deltagande rekommenderar regeringen en bred anslutning till denna tysta minut.", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.
Också i andra nordiska länder har en tyst minut utlysts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag