Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Komikern Volodymyr Zelenskij vinner valet i Ukraina

Foto: ZELENSKY PRESS SERVICE / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERHII HUDAK / STELLA PICTURES/AVALON.RED B355
Foto: VOLODYMYR TARASOV / STELLA PICTURES/AVALON.RED B355
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Komikern och utmanaren Volodymyr Zelenskij, 41, vinner presidentvalet i Ukraina. När den första vallokalundersökningen kom hade 73 procent röstat på honom och kort därefter gick den sittande presidenten Poroshenko ut och erkände sig besegrad under söndagskvällen. 

– Det här visar att allt är möjligt, säger Zelenskij, enligt nyhetsbyrån AFP.

Klockan halv fem på måndagsmorgonen var rösträkningen klar till 82 procent och visade att Zelenskij fått 73,15 procent, enligt uppgifter från landets valkommission.

Klockan 19, svensk tid, stängde vallokalerna i Ukraina. När rösterna började räknas stod det snabbt klart att utmanaren och komikern Volodymyr Zelenskij gick mot en storseger i valet och ukrainarna under måndagen vaknar upp till en ny president för det krigsdrabbade landet med 45 miljoner invånare.  

Enligt första vallokalundersökning fick komikern Volodymyr Zelenskij 73 procent av rösterna, skriver BBC. 

Och strax efter halv nio på söndagskvällen gick den sittande presidenten, Poroshenko, ut och erkände sig besegrad, samtidigt som han grattade Zelenskij till vinsten. 

EU och USA har intagit en diplomatisk hållning sedan det blev allt mer uppenbart att Zelenskij skulle vinna valet. Frankrikes president Emmanuelle Macron hade nyligen möte med båda Poroshenko och Zelenskij. Och under förvalet ringde USA:s utrikesminister Mike Pompeo ringt till båda kandidaterna. 

Presidenten i Ukraina har en stark makt över försvaret, säkerhet och utrikespolitik. Däremot behövs parlamentets stöd för att driva igenom reformer – och där riskerar Zelenskij att stöta på patrull eftersom Poroshenkos grupp har flest stolar. 

Parlamentsvalet planeras äga rum i oktober. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1120024738326351874

Zelenskij: ”Vi har enat Ukraina”

Enligt samstämmiga uppgifter från flera olika vallokalsundersökningar så vann Zelenskij i både den ukrainsk-talande västra delen av landet och den rysktalande, krigsdrabbade, östra delen. 

På Zelenskij valvaka har det redan utbrutit jubel. 

– Vi har enat Ukraina, sa Zelenskij, klädd i vit t-shirt, rapporterar AFP. 

Vid 16-tiden ukrainsk tid låg valdeltagandet på 45 procent. 

Zelenskij lyssnade på Eminem innan han röstade

Volodymyr Zelenskij var favorit på förhand och bjöd på show när han röstade och fick böter av polis för att ha visat upp röstsedeln. 

Han såg direkt till att hans presstab skickade ut bilden på bötfällningen. 

Utmanaren berättade för reportrar att han lyssnade på den amerikanska rapparen Eminem innan han röstade för att komma i ”rätt stämning”. 

– Jag har växt upp med de gamla politikerna och har bara sett tomma löften, lögner och korruption, sa Lyudmila Potrebko, en 22-årig dataprogrammerare som lade sin röst på Zelenskij. 

– Det är dags att ändra på det, sa hon till AP. 

Mykola Kaplynenko röstar i söndagens presidentval.Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Godismagnaten gav sig in i politiken – blev president

Den sittande presidenten Petro Poroshenko har också en annorlunda bakgrund: en miljardär som byggde sin förmögenhet på godistillverkning och sedan gav sig in i politiken. 

Men Volodymyr Zelenskij CV får Poroshenko att likna en slipad proffspolitiker. 

Zelenskij har haft rollen som president tidigare – i en tv-serie. Under valrörelsen har han ironiskt kallat sig, och folket, för ”clowner”. Och förklarat krig mot den korrumperade, styrande eliten som Poroshenko blivit en symbol för under sina fem år vid makten. 

Det har gått hem. Zelenskij vann i valets första runda med 30,2 procent av rösterna mot Poroshenkos 15,9 procent och väntas gå mot en förkrossande seger i söndagens slutval. 

Poroshenkos varnade folket för att rösta fram Zelenskij

Den hårt trängde Poroshenko har försökt blidka folket genom att säga sig ha tagit till sig av kritiken och utlova krafttag mot korruptionen. 

Men vändningen verkar ha kommit för sent – och under söndagen var taktiken snarare att skrämma väljarna för att välja en komiker till att styra deras land. 

– Det kan bli roligt först, men smärtan kommer senare, sa president Petro Poroshenko enligt AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.