Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klinik i Stockholm utför ”oskuldsoperationer”

Bara Nyheter den 21 januari.
Kliniken slår ifrån sig kritiken.
Foto: Shutterstock
Nab-kliniken finns på Östermalm och i Täby i Stockholm.
Foto: Shutterstock

En klinik i Stockholm erbjuder unga kvinnor att ”reparera” sina mödomshinnor, rapporterar Ottar.

Nab-kliniken, med filialer på Östermalm och i Täby, utlovar en ”liten” blödning på bröllopsnatten.

Ingreppet kostar 15 500 kronor och kan finansieras med lån från ett finansinstitut som samarbetar med kliniken, skriver RFSU:s tidning Ottar.

Slidkransen, som vardagligt benämns som mödomshinnan, är ett slags veck runt slidan som kan blöda i vissa fall. 

Enligt RFSU finns det en myt om att oskulder har en hinna som täcker slidan och som kan ”spräckas” vid samlag. Men i själva verket är det väldigt ovanligt att en vagina har en sådan hinna.

Operationen av mödomshinnan går ut på att sy ihop delar av dessa veck så att de bildar en form av hinna. Enligt Ottar utlovar kliniken en ”liten” blödning vid bröllopsnatten.

Myt i patriarkala kulturer

När Expressen söker på ”hymenoplastik”, den medicinska termen, och ”Nab-kliniken” på Google kommer en länk upp till inrättningen, men på hemsidan är informationen borttagen.

Ottar skriver att idén om en mödomshinna framför allt är vanlig i samhällen och kulturer med hedersrelaterade och strikta patriarkala normer.

Gynekologen Bita Eshraghi, verksam vid Södersjukhuset i Stockholm, är kritisk till ”oskuldsoperationerna”.

– Jag har full förståelse för att kvinnor, som lever i kontexter där samlag före äktenskapet inte accepteras, söker sig till de här klinikerna och att de är beredda att betala stora summor pengar. Men som läkare är det oerhört oetiskt att agera helt emot aktuell vetenskap och hävda att mödomshinnan ens existerar, säger hon till Ottar.

Slår ifrån sig kritik

Susanna Jafari, klinikchef på Nab-kliniken, uppger för Ottar att lite färre än tio sådana operationer görs varje år. Eftersom det är en privat klinik går det inte att kontrollera siffrorna.

Hon menar att ingreppet kan stärka en kvinnas självkänsla och rädda hennes äktenskap.

– Jag tycker tvärtom att vi stöder dom här kvinnorna som känner en stark rädsla. Ibland kan de till och med vara rädda för att bli mördade av sina män. Vi frågar alltid hur viktigt det är för kvinnan själv, säger Jafari till Ottar


Annica Englund till operation: ”Hittade en klump i livmodern”

På Instagram delar influencern med sig av parets kamp, som hittills inneburit tre missfall. Klippet är från i november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.