Klimatsatsningarna kritiseras: ”Populism”

Danske banks hållbarhetschef Roger Josefsson kritisk mot klimatsatsningarna i vårbudgeten: ”Kort sagt en besvikelse”.
Magdalena Andersson (S) vid pressträffen för vårbudgeten.
Foto: TT
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Regeringens miljö- och klimatförslag i vårbudgeten får kritik från flera håll.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att miljonerna på åtgärder mot nedskräpning är ”populism”.

– Att kalla det en grön investering är ytterst tveksamt. Problemet när man gör en massa olika saker är att det tar tid från sådant som är viktigt, det vill säga energifrågan, säger hon.

När finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterade förslagen i vårändringsbudgeten på DN Debatt var klimatkrisen en av rubrikerna. 

Det handlar om satsningar på godstransporter, regionernas kollektivtrafik och klimatanpassning. Men också naturnära jobb till unga och åtgärder mot nedskräpning. I finansministerns presentation av budgeten omnämns satsningarna som en ”kraftfull grön ekonomisk återstart”.

Under en debatt i Sveriges radio på torsdagsmorgonen säger både Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, och Nordeas chefsekonom Annika Winsth att regeringens klimatinvesteringar får mycket retoriskt utrymme – samtidigt som summorna är marginella.

”Populism”

Vårbudgeten innehåller reformer för 45 miljarder kronor, varav runt 1,6 miljarder kan räknas som satsningar på miljö och klimat.

– Förslagen i vårpropositionen är spridda skurar till klimatkrisen. Att man ska ut och städa Sverige handlar snarast om samma populism som vi såg med elcyklar, men ingenting om den viktiga energifrågan. Det är bråttom och stora beslut, säger Annika Winsth.

Nyligen presenterade Klimatpolitiska rådet sin granskning av den gröna återstarten, och omdömet var att regeringens politik är långt ifrån tillräcklig. Expertorganet konstaterar att pandemin ger utrymme för ännu större investeringar och man efterfrågar bland annat lån för att finansiera reformerna. Daniel Suhonen instämmer.

– När det kommer till långsiktiga investeringar, som att bygga nya energisystem och nya transportsystem i form av elvägar och nya stambanor, där kan staten Sverige ta lån. Allt annat är vansinne, säger han i P1 Morgon.

Från finansminister Magdalena Anderssons presentation av vårändringsbudgeten.
Foto: Regeringen

Småpengar

Annika Winsth tycker också att lån kan vara ett alternativ, men att det först behövs grundliga analyser över hur pengarna ska investeras. Hon utvecklar sin kritik mot budgetens klimatsatsningar i en intervju med Expressen:

– Problemet är att det är spretigt och småpengar. Det är ingenting som kommer bidra till den gröna återstarten som regeringen gärna pratar om, säger hon.

– Är det en fråga som är viktig för Sverige och globalt så är det just energifrågan. Precis som Magdalena Andersson lyfter sker flera helt fantastiska investeringar i norra Sverige, som rent stål och batteriproduktion, men de är väldigt energikrävande. Det är en komplex och stor fråga, och därför är det anmärkningsvärt att man inte lyfter upp den. Det gäller alla partier, ingen har lyft energifrågan tillräckligt.

Varför är åtgärder mot nedskräpning populism?

– Det är trevligt om det är rent i Sverige, men att kalla det en grön investering är ytterst tveksamt. Problemet när man gör en massa olika saker är att det tar tid från sådant som är viktigt, det vill säga energifrågan. Man måste ha lite högre ambitionsnivå. Jag tycker inte att en vårproposition ska lägga tid på saker som att städa Sverige, det kan regionerna fixa, säger Annika Winsth.

Carl Schlyter.
Foto: GREENPEACE

Carl Schlyter, kampanjchef på Greenpeace och tidigare MP-politiker, är också kritisk.

”Att kalla en satsning på mindre än 1 promille av BNP för en ”kraftfull grön återstart” är som att kalla en handdriven dressin för ett snabbtåg”, skriver han på Twitter.

Även Naturskyddsföreningen kommenterar på Twitter, och hänvisar till de förslag som Klimatpolitiska rådet nyligen presenterade.

”Regeringen säger att en omställning för att möta kriserna för klimat och biologisk mångfald är prioriterad i #vårbudget, men var är satsningarna som gör skillnad? Klimatpolitiska rådets nya rapport är tydlig”, skriver organisationen. 

Hård kritik från flera håll mot regeringens budget

Moderaterna: ”Icke godkänd” • Vänsterpartiet: ”Alldeles för små insatser”.

Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten

• 12 miljoner till Naturvårdsverket.

• 10 miljoner till åtgärder för värdefull natur.

• 40 miljoner till klimatanpassning och kunskapshöjning.

• 10 miljoner till åtgärder för havs- och vattenmiljö samt minskad nedskräpning.

• 100 miljoner till klimatpremier (finansieras genom att minska anslaget för elektrifierande av transporter med motsvarande summa).

• 260 miljoner till energiteknik, i synnerhet solceller.

• 20 miljoner till lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning.

• 1 miljard till upprätthållande av regional kollektivtrafik.

• 30 miljoner till utvecklandet av ett nationellt biljettsystem.

• 150 miljoner till miljökompensation för godstransporter. 

Totalt cirka 1,6 miljarder kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.