Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatminister attackerad – fick flera slag i ansiktet

James Shaw, minister för klimatförändringar på Nya Zeeland.Foto: NICK PERRY / AP TT NYHETSBYRÅN

Nya Zeeland är i chock.

En folkvald politiker attackerades på väg till jobbet, med flera slag i ansiktet.

”Det är en sorglig dag för demokratin”, sa borgmästare Justin Lester på Twitter.

Under torsdagsmorgonen kom en främmande man fram till James Shaw, klimatminister i Nya Zeeland, och slog honom i ansiktet.

Han knuffade också på James Shaw och har, enligt uppgifter till olika medier, skrikit om FN. Han ska även ha kallat James Shaw vid namn, vilket visar att gärningsmannen visste vem det var han gav sig på. 

Talesperson för miljöpartiet

Händelsen skedde på öppen gata i huvudstaden Wellington, när ministern var på väg till jobbet. Landet är i chock som inte sett en liknande attack på en politiker på över tio år, skriver The Guardian.  

Landet reagerar kraftigt och en av dem är huvudstadens borgmästare Justin Lester. 

https://twitter.com/justin_lester/status/1105958215995383808

James Shaw, som är talesperson för miljöpartiet i Nya Zeeland fördes till sjukhus för en rutinkontroll efter attacken, men kunde senare lämna. Han skulle vara väldigt illa berörd av händelsen, enligt fler medieuppgifter.

Premiärminister: Vi vill fortsätta ha en öppen miljö

Nya Zeeland har en tradition av en väldigt öppen atmosfär kring alla folkvalda politiker – mycket likt det Sverige har haft. En öppenhet som stängdes något, bland annat med fler livvakter vid ministrarnas sida, efter mordet på utrikesminister Anna Lindh som blev mördad av Mijailo Mijailović på NK 2003.

En av de första bilderna från övervakningskamerorna från NK 2003. På bilden syns den morddömde Mijailo Mijailović i keps. Foto: HANDOUT / SCANPIX SWEDEN POLISEN

Öppenheten kan komma att minska även på Nya Zeeland, tror landets premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeelandstidningen The Herald.

– Jag tror att vi alla måste är överens om att vi ska den politiska miljön där vi alla kan tycka vad vi vill och att vi ska kunna göra det utan fara för vår säkerhet, sa hon under torsdagseftermiddagen lokal tid. 

En 47-årig man har gripits av polisen, misstänkt för attacken, skriver The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.