Björn Lomborg är känd för sin kontroversiella bok "Cool it". Under "Debatt" vädrade han återigen sina åsikter: "Klimathotet är en fluga". Foto: SVT
Björn Lomborg är känd för sin kontroversiella bok "Cool it". Under "Debatt" vädrade han återigen sina åsikter: "Klimathotet är en fluga". Foto: SVT

"Klimathotet är en fluga"

Publicerad
Uppdaterad
Här är forskaren som avfärdar klimathotet som rena bluffen.
Samtidigt riktar han stark kritik mot Al Gore i "Debatt" och påstår att han ljuger:
- Hans argument håller inte i debatten, säger Björn Lomborg.
Klimattåget har sedan länge lämnat perrongen och många av världens ledare och maktmänniskor har hoppat på.
Men i ”Debatt” i SVT tar forskaren och författaren till kontroversiella miljöboken ”Cool it” en helt ny vändning.
Björn Lomborg konstaterar nämligen att klimathotet är en bluff, en fluga.
– Klimathotet är helt klart en trend. Det är en ”lätt” fråga för politikerna. Titta på Scharzenegger som fått otroligt mycket lovord för att han ska realisera Kyotoavtalet 2020 då han inte är guvernör. Det är så lätt att plocka poäng och lämpa över problemet på andra, säger Björn Lomborg.

Anklagar Gore för lögn

Samtidigt riktar han stark kritik mot miljöaktivisten, nobelpristagaren och tidigare vicepresidenten i USA.
Al Gore har tidigare visat vad som händer när havsnivån stiger – men där har Gore ljugit, enligt Lomborg.
– Vi har låtit en man med förment dramatiska motiv fått visa vad som händer när haven stiger med sex meter. Men enligt data från FN rör det sig om en stigning på 30 centimeter, max 60 centimeter. Jag förstår varför, 30 centimeter hade ju inte synts. Men det håller inte som argument i debatten.
Björn Lomborg menar bland annat att genom att investera 0,05 procent av BNP på alternativa energikällor skulle den globala insatsen tiodubblas och bli billigare än Kyotavtalet.
– Al Gores förslag skulle rädda en person från malaria, medan mitt förslag skulle rädda 35 000 personer för samma pengar, säger Lomborg.
Maria Wetterstrand, språkrör i miljöpartiet, håller inte alls med om att klimathotet är en bluff.
– Man har blivit allt mer säker på att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan och att framtiden inte ser så ljus ut, säger hon i programmet.

Fotnot: Debatt sänds klockan 22.00, SVT 1

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag