Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatfrågan nobbas
– skarp kritik mot SVT

Bild från tidigare partiledardebatt i Agenda – på söndag är det dags för en ny debatt i SVT-programmet.
Foto: Svt / SKÄRMDUMP
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.
Foto: Edward Beskow / PRESSBILD
Tidigare V-ledaren är också kritisk till beslutet.
Foto: Sven Lindwall

De nobbar klimatfrågan under partiledardebatten.

Nu riktar miljörörelsen skarp kritik mot SVT-programmet "Agenda" för att de väljer bort klimat och miljö i söndagens politiska debatt.

– Det är mycket allvarligt att partiledarna inte får tillfälle att diskutera och lägga fram lösningar på klimatfrågan, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

När partiledarna för de åtta riksdagspartierna möts på söndag i en partiledardebatt i Agenda-studion på SVT står några av dagens viktigaste politiska frågor i fokus.

Men trots att klimat och miljö är ett ämne som nuvarande regering prioriterat och beskrivit som lika viktigt som finanspolitiken har SVT valt att inte ta upp den frågan under debatten.

I stället ska partiledarna diskutera vård, skola, invandring/integration och lag och ordning. Ämnen är utvalda efter en mätning som Novus gjort för SVT i förra veckan där svenskarna får lista de frågor som de anser är viktigast just nu.

– Vi gör ingen värdering själva av ämnenas betydelse utan det är indirekt tittarna kan man säga som fått välja ämnen den här gången, säger Micke Pettersson, producent för "Agenda".

Klimat viktigaste frågan för unga

Men flera natur- och miljöorganisationer är skarpt kritiska till urvalet.

"Det är mycket oroande att Sveriges största politiska debattplattform marginaliserar några av vår tids mest brännande, allomfattande politiskafrågor. " skriver Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Greenpeace i en debattartikel.

När SOM-institutet listade de samhällsfrågor som svenskarna var mest oroliga för under 2016 toppade förändringar i jordens klimat.

Samtidigt visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av WWF att klimatet är den absolut viktigaste frågan för de i åldersgruppen 16-25 år.

Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, blev därför både förvånad och besviken när det stod klart att SVT struntar i att ta upp klimatfrågan.

– SVT som public serviceföretag måste förhålla sig till klimatfrågan som hotar hela vår existens och att det är politiska lösningar som behövs. Svenska folket är värda ett tydligt och klart svar genom SVT och våra partiledare hur vi ska lösa de här utmaningarna, säger han.

Ohly: Skandalöst

Tidigare V-ledaren Lars Ohly är också kritisk:

"Alltför skandalöst för att vara sant?" skriver han på Twitter som en kommentar till uppgiften om att "Agenda" inte kommer beröra klimatfrågan i partiledardebatten.https://twitter.com/OhlyLars/status/863002860132470784


SVT försvarar sitt beslut:

– Den här gången så gör vi ett försök att ge lite mer tid åt varje ämne än normalt för att fördjupa debatten i varje ämne, därför har vi bara tagit med fyra ämnen så varje ämne ska hinnas med och bli lite mer djuplodande, och då har vi baserat det här på mätningen över vad svenskarna tycker är viktigast just nu, säger Micke Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.