Bild från tidigare partiledardebatt i Agenda – på söndag är det dags för en ny debatt i SVT-programmet. Foto: Svt / SKÄRMDUMPBild från tidigare partiledardebatt i Agenda – på söndag är det dags för en ny debatt i SVT-programmet. Foto: Svt / SKÄRMDUMP

Bild från tidigare partiledardebatt i Agenda – på söndag är det dags för en ny debatt i SVT-programmet.

 Foto: Svt / SKÄRMDUMP
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Foto: Edward Beskow / PRESSBILDFrode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Foto: Edward Beskow / PRESSBILD
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Foto: Edward Beskow / PRESSBILD
Tidigare V-ledaren är också kritisk till beslutet. Foto: Sven LindwallTidigare V-ledaren är också kritisk till beslutet. Foto: Sven Lindwall

Tidigare V-ledaren är också kritisk till beslutet.

 Foto: Sven Lindwall

Klimatfrågan nobbas
– skarp kritik mot SVT

Publicerad

De nobbar klimatfrågan under partiledardebatten.

Nu riktar miljörörelsen skarp kritik mot SVT-programmet "Agenda" för att de väljer bort klimat och miljö i söndagens politiska debatt.

– Det är mycket allvarligt att partiledarna inte får tillfälle att diskutera och lägga fram lösningar på klimatfrågan, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

När partiledarna för de åtta riksdagspartierna möts på söndag i en partiledardebatt i Agenda-studion på SVT står några av dagens viktigaste politiska frågor i fokus.

Men trots att klimat och miljö är ett ämne som nuvarande regering prioriterat och beskrivit som lika viktigt som finanspolitiken har SVT valt att inte ta upp den frågan under debatten.

I stället ska partiledarna diskutera vård, skola, invandring/integration och lag och ordning. Ämnen är utvalda efter en mätning som Novus gjort för SVT i förra veckan där svenskarna får lista de frågor som de anser är viktigast just nu.

– Vi gör ingen värdering själva av ämnenas betydelse utan det är indirekt tittarna kan man säga som fått välja ämnen den här gången, säger Micke Pettersson, producent för "Agenda".

Klimat viktigaste frågan för unga

Men flera natur- och miljöorganisationer är skarpt kritiska till urvalet.

"Det är mycket oroande att Sveriges största politiska debattplattform marginaliserar några av vår tids mest brännande, allomfattande politiskafrågor. " skriver Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Greenpeace i en debattartikel.

När SOM-institutet listade de samhällsfrågor som svenskarna var mest oroliga för under 2016 toppade förändringar i jordens klimat.

Samtidigt visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av WWF att klimatet är den absolut viktigaste frågan för de i åldersgruppen 16-25 år.

Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, blev därför både förvånad och besviken när det stod klart att SVT struntar i att ta upp klimatfrågan.

– SVT som public serviceföretag måste förhålla sig till klimatfrågan som hotar hela vår existens och att det är politiska lösningar som behövs. Svenska folket är värda ett tydligt och klart svar genom SVT och våra partiledare hur vi ska lösa de här utmaningarna, säger han.

Ohly: Skandalöst

Tidigare V-ledaren Lars Ohly är också kritisk:

"Alltför skandalöst för att vara sant?" skriver han på Twitter som en kommentar till uppgiften om att "Agenda" inte kommer beröra klimatfrågan i partiledardebatten.

 

 

 

 

SVT försvarar sitt beslut:

– Den här gången så gör vi ett försök att ge lite mer tid åt varje ämne än normalt för att fördjupa debatten i varje ämne, därför har vi bara tagit med fyra ämnen så varje ämne ska hinnas med och bli lite mer djuplodande, och då har vi baserat det här på mätningen över vad svenskarna tycker är viktigast just nu, säger Micke Pettersson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag