Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatfrågan blir nyckeln – i första stora debatten

Hör Tomas Kvarnkullen och CNN:s Karin Caifa inför debatten
Förhandsfavoriten Joe Biden har förberetts av sina medarbetare på att bli angripen av sina debattmotståndare. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Senatorn Elizabeth Warren är en av kandidaterna som deltar i den första av två debatter i Miami. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders debatterar mot bland andra Joe Biden och Kamala Harris i debatten under torsdagen. Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK MCGREGOR / ZUMA PRESS/BL

WASHINGTON DC. I dag möts kandidaterna som vill utmana Donald Trump om Vita huset. 

För väljarna är klimatfrågan en av de viktigaste inför primärvalskampanjens första debatt. 

Under onsdagen och torsdagen hålls de två första sammandrabbningarna mellan Demokraternas kandidater inför presidentvalet 2020. 

Under onsdagen möts bland andra senatorerna Elizabeth Warren, Amy Klobuchar och Cory Booker. 

En ny opinionsundersökning som gjorts av Morning Consult/Politico avslöjar vilka ämnen de demokratiska väljarna helst vill höra om. Bland de mest prioriterade frågorna finns klimatet, vapenlagstiftning och aborträtten. 

63 procent av de tillfrågade menade att klimatfrågan är mycket viktig under debatten. 

Retorikern: ”De är vana talare”

Klimatfrågan stor i Miami

I Miami, där den första debatten hålls, är klimatförändringarna redan en högt prioriterad fråga efter att delar av delstaten Florida drabbats av varmare temperaturer och stigande vattennivåer. 

– Klimatförändringarna är verkligen frågan som står över alla andra. Det påverkar säkerhet. Det påverkar dricksvatten. Det påverkar turism. Det påverkar folkhälsan. Fastighetsvärden. Det är del av diskussionen om nästan allt som kan komma på tal, säger Rachel Silverstein, chef för organisationen Miami Waterkeeper till New York Times. 

Demokratiska väljare i Miami har i andra undersökningar sagt att klimatfrågan är den allra viktigaste och vittnar om hur deras liv har förändrats.

– Det finns ingen vår längre. Det blir sommar och vinter direkt, säger Michael Clarkson till New York Times. 

Det här är demokraternas debatter –

Anthony Leiserowitz, chef för klimatprogrammet på Yale University säger till tidningen: 

– Jag tror inte att väljarbasen kommer att nöja sig med att kandidaterna säger att ”jag tror att klimatförändringarna sker, jag tror att det beror på människor, jag kommer att få med oss i Parisavtalet igen”.

– Nu vill folk verkligen veta, vad är din plan? säger Leiserowitz. 

Nej till klimatdebatt

Kandidaten Jay Inslee, guvernör i Washington, har krävt att en av debatterna skulle ägnas helt åt klimatfrågan som han också baserar stora delar av sin kampanj på. Men partistyrelsen DNC har inte velat gå med på kravet. 

– Demokratiska väljare säger att klimatförändringarna är deras toppfråga. DNC måste lyssna på gräsrätterna i partiet, har Inslee sagt tidigare. 

Enligt Morning Consult/Politico menade 62 procent av de tillfrågade i undersökningen att vapenlagstiftningen är mycket viktig – och 60 procent tyckte att abortfrågan var mycket viktig. 

De gör upp i den första debatten

Däremot var intresset inte lika stort för att höra hur kandidaterna ser på president Donald Trump eller USA:s sjukförsäkringssystem. 

Enligt CNN har flera av kandidaterna de senaste veckorna tränat på sina argument i övningsdebatter, då medarbetare har fått agera debattmoståndare. 

Biden förberedd på angrepp

Den förre vicepresidenten Joe Biden har drillats inför debatterna av bland andra Ron Klain som är hans förre stabschef. Klain har tidigare förberett såväl Barack Obama som Hillary Clinton inför debatter. 

Biden, som i många undersökningar är förhandsfavoriten, räknar med att möta hårt motstånd. 

– Självklart kommer han att bli attackerad. Det är uppenbart, säger Kate Bedingfield, biträdande chef för Bidens kampanj till Washington Post. 

Bernie Sanders ska i stället för påhittade debatter ha läst in sig på sina motståndares förslag, enligt New York Times. 

Debatten under torsdagen väntas få större uppmärksamhet då flera av kandidaterna som förekommer i toppen av opinionsmätningarna möter varandra. Bland namnen finns Joe Biden, senatorerna Bernie Sanders och Kamala Harris liksom borgmästaren i South Bend, Pete Buttigieg. 

Så ser prognosen ut för kommande dagarna